„Klubrádió
Reggeli gyors

Mitrovits: Épp patthelyzet van a lengyel politikában

26/01/2024 11:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár arra hivatkozva követel előrehozott választásokat a PiS, hogy nem érvényesül az alkotmány, a korábbi kormányzó párt továbbra is részt vesz a Szejm munkájában – mondta Mitrovits Miklós, történész, Lengyelország-szakértő.

2024. január 26. Reggeli gyors - részlet 24.01.26. Mitrovits Miklós
11:17
00:00

Lengyelországban a választásokat követően izgatottan várta mindenki, megkísérelnek-e bejutni az ülésterembe a mandátumuk megszűnését el nem ismerő politikusok. Végül nem tették, de azt ígérik: hamarosan ott lesznek. A jogvita nehezíti a törvényhozást – írta meg a hvg.hu.

"Egyfajta patthelyzet alakult ki Lengyelországban" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Mitrovits Miklós, történész, Lengyelország-szakértő, hozzátéve, hogy nagyon változékony most a helyzet. A korábbi kormánypárt (Jog és Igazságosság, PiS) belügyminiszterét, Mariusz Kaminskit és volt helyettesét, Maciej Wasikot súlyos korábbi hatalmi visszaélés miatt ítélték jogerősen börtönbüntetésre, Andrzej Duda köztársasági elnök – megismételve korábbi 2015-ös tettét – kegyelmet adott nekik. Kaminski és Wasik néhány napot töltöttek börtönben, miután éppen az elnöki palotában tartóztatták le őket.

Lengyel belpolitika
 
Szejm
Fotó: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak
 

Mitrovits szerint most ott tartanak, hogy Duda ugyan kegyelmet adott a másodfokú ítéletet követően, és ezt valamennyire elfogadják ugyan, de ez nem jelenti következésképpen azt, hogy visszakapják képviselői mandátumukat, azt egy következő választáson kell megszerezniük. Ezt persze a PiS nem fogadja el. Jelenleg erről folyik a vita.

Kaminski és Wasik végül nem mentek be a Szejmbe, de ők nem a konfliktus elkerülésére, hanem leromlott egészségi állapotukra hivatkoztak, állítólag éhségsztrájkba kezdtek.

Eközben Jarosław Kaczyński olyan állításokat tesz, hogy "sztálinista bíróság ítélte el két párttársát", és megkínozták őket, és rendszeresen "Tusk-rezsimet" emleget. Ezt a valóságtól meglehetősen távolállónak tartja Mitrovits. Mindenesetre a PiS elnöke szerint új választást kell tartani, mert már nem érvényesül az alkotmány. Ehhez képest – bár együttműködésről szó sem lehet – a korábbi kormányzó párt részt vesz a Szejm munkájában, így Mitrovits nem tartja valószínűnek, hogy valóban új választásokat írnak ki.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mitrovits Miklós
2024.01.26., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert