„Támogassa
A lényeg

Letartóztatták a lengyel elnöki palotában a volt belügyminisztert és helyettesét, jelenlegi ellenzéki képviselőket

10/01/2024 08:34

| Szerző: Klubrádió

Letartóztatták a lengyel elnöki palotában Marius Kamiński volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wąsikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit – erősítette meg a varsói rendőr-főkapitányság.

Marcin Kierwiński, az új belügyminiszter az X közösségi felületen azt írta: "a törvény előtt mindenki egyenlő". Az államfői hivatal vezetője a TV Republika kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Kamiński és Wąsik az államfő vendégei voltak, és a rendőrség akkor hatolt be az elnöki palotába, amikor Andrzej Duda elnök már távozott onnan. Több lengyel ellenzéki politikus államcsínynek nevezte a történteket.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő szerint Lengyelországban "először vannak politikai foglyok" az 1981-es hadiállapotot meghirdető Jaruzelski tábornok időszaka óta. A bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a két politikust az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket. A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős. A legfelsőbb bíróság idén júniusban új eljárást rendelt el ellenük, majd a decemberben megszületett ítélet alapján a varsói kerületi bíróság hétfőn kezdeményezte börtönbe szállításukat.

 
 Marius Kamiński volt lengyel belügyminiszter
Fotó: Kancelaria Premiera / Flickr