„Köszönjük,
Konkrét

Mit tudunk a magyar társadalomról?

3/06/2019 10:29

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Pálinkás János

Mi mondható el a magyar társadalom legfontosabb politikai, közéleti jellemzőiről? A Konkrét mai adásában Böcskei Balázs társadalomtudós vendégeivel ezt a témát járta körül.

2019. június 03. Konkrét (2019. június 3., hétfő 15:00)
48:04
00:00
Műsorvezetők: Böcskei Balázs
Az ideológiai beállítódásokról, a pártokhoz fűződő viszonyról, a demokráciaértelmezésekről, vagy éppen a Kádár-rendszer, posztszocializmus, Orbán-rezsim megítéléséről volt szó a műsorban.

Gerő Mártonnak, az MTA TK Szociológiai Intézetének kutatójának tettünk fel megannyi kérdést a politika fontos integrációs tényezőiről. A többi között arról beszélt, hogy azt tudják mérni, az emberek jobboldalinak vagy baloldalinak tartják-e magukat, ezt egy 1-től 7-ig tartó skálán adhatják meg. Az látható, hogy eltolódás van jobbra Magyarországon, de Közép-Európában is. A magyar társadalom paternalista, mindenki az államra tekint, mint a legfőbb társadalom-átalakító erőre, az államhoz való viszonyban nincs nagy különbség a bal- és, jobboldal, illetve a centrum között. Beszélt arról is, hogy Budapesten erősebb az ellenzéki, baloldali, liberális jelenlét, de nem arról van szó, hogy minden baloldali fővárosi és minden jobboldali vidéki, ennél kevésbé meghatározóak ezek a törésvonalak.

 
Gerő Márton
 
 

Ságvári Bence szociológus pedig arról beszélt, hogy a bevándorlókkal szembeni elutasítás ereje és annak egyöntetűsége mennyire hungarikum, és milyen magyarázatok vannak mögötte. A kutatónak nemrég jelent meg tanulmánya, melyet Messing Verával közösen jegyzett. A műsorban elmondta: nagyon kilóg Magyarország az ezzel kapcsolatos felmérések alapján, noha azokat nem tudták minden európai országban elvégezni. A magyar társadalom kétharmada azt mondja, hogy ide ne engedjünk be senkit, második helyen Csehország, de ott csupán a megkérdezettek egyharmada volt ezen az állásponton. Az eredményekhez hozzáfűzte: általában azok az emberek a leginkább elutasítóak a migrációval szemben, akik a saját helyzetüket nagyon törékenynek látják, elszigeteltek, elégedetlenek. Ők nem érzik biztonságban saját sorsukat, úgy látják, nem rajtuk múlik, hogy előre vagy hátra jutnak-e az életben. Az is magyarázza a migrációval kapcsolatos attitűdöket, hogy egy adott ország politikai és, médiadiskurzusa milyen irányba megy. Az extrémen magas magyar számok hátterében benne van, hogy a kormányzati és médiakommunikáció nagy része erről szólt, és a negatív hatásait emelte ki - mondta Ságvári Bence.

 
Ságvári Bence
 

 

Konkrét
2019. június 3. hétfő 15:00
Műsorvezető: Böcskei Balázs