„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Mit tud jobban a Fidesz az ellenzéknél?

13/05/2021 12:04

| Szerző: Klubrádió

Mit jelent az, hogy a fiatalok egyharmada a mostani kormánypártokat támogatja, és milyen lehetőséget ad az ellenzéknek, hogy a fiatalok fele változtatást akar? - erről beszélt Virág Andrea, a Republikon igazgatója.

A fiatal választópolgárok politikailag kevésbé aktívak, de a liberálisabban gondolkodnak, mint az idősebbek, derült ki nemrég a Závecz Research felméréséből, amit Bige László milliárdos felkérésére készítettek. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója volt a Reggeli személy vendége, és ennek a felmérésnek a további kérdéseiről beszélt. 

2021. május 13. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. május 13.) Virág Andrea
20:53
00:00

A fiatalok - 18-29 évesek - értékrendválasztása, önbesorolása jelentősen eltér a teljes népességtől. Körükben a liberálisak felülreprezentáltak, illetve a zöld értékek iránt kétszer annyira elköteleződöttek, mint a teljes népesség, mondta Virág a kutatás eredményeiről.

A fiatalok viszonylagos passzivitása nem új jelenség, mert a korábban is kevésbé érdeklődnek a politika iránt, mint más korosztályok, de a trendek szerint egyre jobban távolodnak a politikától. Ez a távolodás a politikától amúgy a teljes népességben is jellemző, mert az emberek úgy érzik, hogy nem tudják befolyásolni a politikát, és a bizalom csökken a demokráciában, mondta Virág.

Ugyanakkor a hatalom részéről is érzékelhető, hogy ezt az érzést szándékosan erősíti a választókban. A Fidesz például úgy gondolta, hogy az ő bázisuk stabil, őket - így vagy úgy - el tudják vinni szavazni, a velük nem szimpatizálókkal kapcsolatban pedig céljuk, hogy kevésbé legyenek lelkesek a választásokon.

Az utóbbi években a Fidesznek arra is rá kellett ébrednie, hogy a fiatal korosztályokban hátrányban van, és noha ebben a korcsoportban továbbra is ez a legnépszerűbb párt, az a kérdés, hogy mennyire: látszik, hogy jóval kevésbé a népszerű, mint a többi választói korosztályban, míg a Jobbik és a Momentum jól teljesít a 18-29-es korosztályban.

A Fidesz a családtámogatási intézkedésekkel, vagy éppen az szja-támogatással ehhez a korosztályhoz szól, és megpróbál feléjük valamilyen gesztust tenni. A kampányokat azonban elsodorta a koronavírus járvány, mondta a szakember.

A járványnak esett áldozatul a Fidesz tavaly elkezdett romaellenességre építő gyűlöletkampánya is. Az eddigiektől eltérően ezúttal nem a Fidesz döntötte el 100 százalékig, hogy miről szóljon a politika, és rájött, hogy nincs is szüksége saját témára, mert itt a vírus, ami a napirendet diktálja, és ebben meg is találta a saját narratíváját.

"Az ellenzéknek viszont nehéz volt elnavigálnia magát".

Az ellenzék Virág szerint kevéssé sikeresen tudta bevinni a közbeszédbe azokat a témákat, amik a kormánynak nem kedvezőek, mint például a gyengülő gazdasági teljesítmény, vagy a tragikus halálozási adatok. Ennek az egyik oka, hogy sokpárti, széttöredezett volt az ellenzék, és nehéz úgy átvinni az üzenetet, hogy 6-8 párt egy napon különböző ügyekben támadja a kormányt.

Szó esett arról is, hogy egy-egy témát hogyan tud sokáig napirenden tartani a két oldal: Virág szerint a kormánypártnak jóval nagyobb a monotonitástűrő képessége, mint az ellenzéknek, így egy témát tovább tudnak fenntartani. Ritka, hogy az ellenzék folyamatosan és visszatérően napirenden tartson egy témát, ezzel szemben a kormánypárt például a Czeglédyre, Gyurcsányra épített kommunikációját fegyelmezetten el is mondja.

A fiatalokra visszatérve, az látszik, hogy a liberális és zöld témák felülreprezentáltak, de csak néhány jobboldali téma érdekli őket, ugyanakkor a szocialista gondolkodás, a szociáldemokrata címkék is jóval ritkábbak a 18-29 évesek körében, mint a teljes népességben. Ez lecsapódik a pártpreferencián is, mondta Virág.

Ebben a korosztályban a Fidesz népszerűsége 29 százalék, ennél azonban nagyobb a jobboldali fiatalok aránya, erre vezethető vissza a Jobbik sikere: a jobboldali fiatalok örülnek, hogy van, ami nem a Fidesz. Korábban a politikai passzivitást az ellenzék szétaprózottsága is erősítette, sokakat otthon tartott, most ez az összefogással megváltozott.

A hat párt - DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, PM - együtt már felveszi a Fidesszel a versenyt. Bár a fiatalok 33 százaléka a Fidesz-KDNP-t támogatja, de 48 százalékuk azt szeretné, ha más venné át a kormányzást, csak pártválasztásban bizonytalan. A közös listával viszont megtalálhatják, kire szavazzanak.