„Klubrádió
Utcafront

Mit adtak nekünk a rómaiak?

24/05/2020 13:00

| Szerző: Klubrádió

Ismét széles a spektrum, ahol az Utcafront mozog: Velence, New York, Budapest, Győr és a Római Birodalom egyes helyszíneit jártuk be.

2020. május 23. Utcafront (2020. május 23., szombat 17:00)
52:04
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Velence – nem is a város, hanem elsőként a Velencei Köztársaság csodáival ismerkedtünk meg Sylvester Ádám virtuális városnéző túráján.

A mai New York volta következő helyszín Torma Tamással, aki a MET, vagyis a Metropolitan Művészeti Múzeum Breuer Marcellről elnevezett épületébe vezetett bennünket.

Ugrás Budapestre Kelecsényi Kristóffal – a Koronáról volt szó. A Korona szállóról, amely 30 évvel ezelőtt épült a Kálvin téren de még ma is sokan vitatják, illik-e a környezetébe vagy nem.

Kálvin tér
 
 Így nézett ki a Kálvin tér - Kecskeméti utca sarka 1953-ban. Fotó: Fortepan.hu
 
Korona szálló, Budapest
 
Korona szálló, Budapest
 

Bontják, nem bontják? Ez a vita már Győrben zajlik, ahol a legendás Győri Balett otthonát, a Nemzeti Színház szintén modern, kortárs épületét méregetik, mi legyen a sorsa. A tervezésében és a kivitelezésében is annak idején résztvevő Války István építészmérnökkel beszéltük meg, mi lenne a jó megoldás.

Időutazás ismét; Laczik Bálint mérnök szakértőnk az ókori Róma és a birodalom egyéb nagy városainak mai is hihetetlenül korszerűnek mondható víz- és csatornahálózatáról mesélt.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2020. május 23. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta