„Klubrádió
Klubdélelőtt

Mintha mindenki feladta volna... – Klubdélelőtt-ajánló

12/03/2021 18:39

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Péterfy Gergely író, Ács Dániel újságíró-rendező, Csűrös Karola színésznő, Kalmár János fotográfus, Wolf Péter zeneszerző és Pardavi Márta jogász volt a Klubdélelőtt vendége.

2021. március 13. Klubdélelőtt (2021. március 13., szombat 09:00)
159:42
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Gonda János Széchenyi- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész 89 évesen itt hagyott minket. Wolf Péter zeneszerzővel búcsúztunk a jazz koronázatlan királyától.

Lassan egy éve, hogy elment Horváth Ádám rendező, Csűrös Karola férje. Azóta a színésznő sok mindenen ment keresztül, részben a járvány szobafogságra ítélte, de a lelki fájdalmai mellett egyéb egészségügyi gondjai is támadtak. Jól esik neki, ha telefonon érdeklődnek utána, beszélgetnek vele, így most mi is jelentkeztünk nála.

Csűrös Karola és Horváth Ádám
 
Csűrös Karola és Horváth Ádám
 

Kalmár János fotós így vall a pandémia miatt eluralkodott érzéseiről és a fotóiról: „Minden megváltozott az életemben. Át kell értékeljek mindent. Próbálom megérteni azt ami körülöttem és bennem történik. Ehhez meg kellett állnom, hogy a lelkem utolérjen. Ahogy a teherhordó serpák tanítják. Mintha mindenki lelépett volna a városból az utolsó pillanatban és elfelejtette volna eloltani a villanyt. Mintha mindenki feladta volna és életüket mentve váratlanul elutazott, hátrahagyva mindent amit valaha teremtett."

Dr. Pardavi Márta az ELTE jogi karán végzett, de már harmadéves egyetemistaként csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, amikor a kistarcsai idegenrendészeti tábor emberi jogi tényfeltáró vizsgálata folyt. A jogi egyetem után is maradt, így szinte a kezdetektől részese lehetett a Helsinki Bizottság fejlődésének. Pardavi Márta ma már a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, a legbefolyásosabb közéleti nők toplistáján pedig most igen előkelő helyen végzett.

1945 elején két fronton zajlottak a harcok Budapesten. Míg a német és magyar csapatok a szovjet előrenyomulást próbálták visszaverni, a nyilas pártszolgálatosok, akik korábban átlagos életet éltek, cipészek, pékek, villanyszerelők voltak, embervadászatba kezdtek a belső ellenségnek minősített honfitársaikkal szemben. A XII. kerületben, a mészárlások közvetlen közelében ma egy kardot markoló turul-szobor emlékeztet az ép ésszel felfoghatatlan bűnökre. Vendégünk volt Ács Dániel, A gyilkosok emlékműve című dokumentumfilm rendezője.

Péterfy Gergely író hónapok óta Olaszországban él a feleségével, gyakran beszámolnak arról, milyen finomságokat főznek, mi mindent csinálnak. Vajon mi dolga egy, illetve két írónak az önkéntes száműzetésben?

Péterfyék
 
Péterfyék
Fotó: Pálinkás János
 
Klubdélelőtt
2021. március 13. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa