„Klubrádió
Esti gyors

Minden hónapban van sztrájknap

3/03/2020 09:04

| Szerző: Klubrádió

Valamit ki kell végre találni, hogy az emberek kifejezhessék elégedetlenségüket, mert törvényesen sztrájkolni Orbán országában majdnem lehetetlen.

2020. március 02. Esti gyors - részlet 20.03.02. Boros Péterné
04:51
00:00

Magyarországon nincsenek normális munkaügyi kapcsolatok, nincs tisztességes érdekegyeztetés, kormányoldalról nincs tárgyalófél. Sztrájkolni törvényesen szinte lehetetlen. A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete rendre ott akad el, hogy nem lehet megegyezni a még elégséges szolgáltatásról. Vagyis arról, hogy minek kell működnie sztrájk idején a szolgáltatásokból. Már hatodszor van ez a kérdés bíróság előtt, a szakszervezetet profi jogászok, egyetemi tanárok képviselik, mégsem jutnak semmire, olyan a törvény – mondja Boros Péterné elnök. Már ott tartanak, hogy minden hónapra kijelöltek egy sztrájknapot, mert azt ugye előre be kell jelenteni, és ha megkapnák a zöld lámpát, de lekésnék a kijelölt napot, akkor megint hiába volt az egész.

Boros Péterné szerint itt az ideje, hogy áttekintsék az egész sztrájkszabályozást. Ha benne van az alaptörvényben ez a jog, akkor a többi törvény ne tegye lehetetlenné a sztrájkot. Remélhetőleg lesznek olyan parlamenti pártok, amelyek támogatnak egy ilyen jellegű törvénymódosítást.

Azonban mást is lehet tenni – véli a szakszervezeti vezető. Ott van a munkalassítás eszköze, elég pontosan betartani minden szabályt és megáll az élet. De van olyan kreatív megoldás, amire a PDSZ készül, hogy minden tanár ugyanazokon a napokon igyekszik kivenni a szabadságát. Egyre több az elégedetlen ember, valaminek történnie kell.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka.

Esti gyors
2020.03.02. 18:00
Műsorvezető: Dési János