„Klubrádió
Reggeli gyors

Átmeneti vezetőnek szánták Horthyt

2/03/2020 15:24

| Szerző: Klubrádió

Száz évvel ezelőtt választotta kormányzóvá a parlament Horthy Miklóst. Mai megítélése kettős, de különösen a restauráció idején nagyon népszerű volt.

2020. március 02. Reggeli gyors - részlet 20.03.02. Romsics Ignác
06:47
00:00

A többség királyt akart, Magyarországot királyságnak szerették volna tudni, de ez nem volt lehetséges. A világháború győztes nagyhatalmai világossá tették, hogy sem az utolsó legitim király, IV. Károly, sem a Habsburg-ház más tagja nem léphet a trónra. Egy csoport akkor kezdett gondolkodni az olasz uralkodói családban, sőt még a román király is szóba jött, vele Erdély kérdését is megoldhatták volna. Ezeket a megoldásokat azonban a Habsburgokhoz hű befolyásos magyarok nem fogadták volna el. Így az „államfői teendők ideiglenes ellátására” keresni kellett valakit, amíg a leendő király személyében nem sikerül megegyezni. A nyugati hatalmak azt várták el, hogy a forradalmak és a háború után végre rend legyen az országban.

Horthy Miklós altengernagy, az Osztrák-magyar Monarchia hadiflottájának utolsó főparancsnoka fegyelmezett katonaember lévén rendet is tudott tenni. A parlament nagy többséggel választotta meg, 140-ből 131-en szavaztak igennel. Nélküli nehéz lett volna a konszolidáció – mondja Romsics Ignác történész. Horthy népszerű volt, honmentőnek, rendteremtőnek is nevezték, utóbbiba a fehér terror is belefért sokaknál. Népszerűsége a 30-as évek végétől, a revízió idején volt a legmagasabb.

Akik manapság ünneplik a kormányzót, azok is ezekre az időkre emlékeznek, illetve akarnak emlékeztetni. Nem véletlenül, hiszen a kassai, vagy a kolozsvári bevonulás, illetve a többi is látványos, emlékezetes volt. Horthy Miklós II. világháborús szerepének megítélése már koránt sem ilyen egyértelmű. Azt már akkor sem értették sokan, hogy miért kell a haza határait a Donnál védeni.

A vasárnapi Horthy-méltató utcai demonstráción mi is ott voltunk kameránkkal, a Facebookon több részletben is élőben tudósítottunk. Íme az egyik videónk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Reggeli gyors
2020.03.02. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor