„Klubrádió
Reggeli gyors

Mihályi Péter: Százezrek maradhattak ellátás nélkül a járvány alatt

1/09/2022 15:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Elhibázottnak nevezte a kormány járványvédekelmi stratégiáját Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint az egyetlen dolog, amit a kormány jól csinált az, hogy a hibáról "el tudta terelni a lakosság figyelmét".

2022. szeptember 01. Reggeli gyors - részlet 22.09.01. Mihályi Péter
13:13
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt korábban a járvány öt negyedéve alatt összesen és átlagosan tíz-húsz százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint korábban. A kevesebb szűrővizsgálat miatt főként az idősebbek körében diagnosztizálták kevesebbszer a betegséget. 

A Népegészségügy legújabb, 2022. évi első számában megjelent tanulmányban azt is megállapították, hogy sok operáció is elmaradt: így például mintegy 40 százalékkal csökkent a tüdő-, 12 százalékkal az emlő-, és 20,5 százalékkal a vastag- és végbéldaganat-műtétek száma a járvány első másfél éve alatt az azt megelőző évekhez képest. Kisebb mértékben mint a műtétek, de csökkent a sugár-, illetve a kemoterápiás kezelések száma is.

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a Reggeli gyorsban arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az onkológiai ellátás csökkent. Az egészségügyi ellátás más területein, 

  • az arc- és szájsebészet,
  • a bőr- és nemibeteg gondozás,
  • az ortopédia,
  • a sebészet,
  • az urológia

területein is drasztikus visszaeséseket tapasztaltak.

Azt is elmondta, hogy a magyar egészségügy teljesítménye ebben a tekintetben sok-sok éve nem volt olyan alacsony, mint 2020-ban és 2021-ben, miközben azok, akik koronavírusos betegek ellátásában vettek részt, "megszakadtak a munkában".

Arról is beszélt, a halálozási adatok a koronavírus-járvány előtt és alatt egyaránt rosszak voltak. A szakember szerint részben arról van szó, hogy Magyarország egyike az Európai Unió három legfejletlenebb államának. Részben pedig strukturális okai vannak a szomorú adatnak: finanszírozási modell, alacsony bérek. A műtétek és kivizsgálások száma tehát ezért is alacsony.

Mihályi cáfolta azt a kormányzati állítást, amely szerint "beteg nem maradt ellátatlanul". Pontos adatot ugyan nem tud, de amellett, hogy az ellátások száma csökkent, a koronavírus-járvány alatt nagyon súlyos szervezési problémák adódtak. Például a mentőszolgálatokra terhelték a tesztelést. Ez gyakran órákra lekötötte őket, miközben emberek haltak meg. Becslése szerint emiatt százezrek maradhattak ellátás nélkül. 

Mindezek alapján úgy véli, elhibázott volt a kormány járványvédekelmi stratégiája. Az egyetlen dolog, amit a kormány jól csinált, az, hogy a hibáról "el tudta terelni a lakosság figyelmét"– tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mihályi Péterrel
2022.09.01., csütörtök 8:10
Riporter: Mérő Vera