„Támogassa
A lényeg

Ujhelyi: 22 milliárd forint értékű vakcinát ajándékozott el ingyen a kormány

18/08/2022 13:00

| Szerző: Klubrádió

Nincs élő szerződés további oltóanyagra – tudta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Eddig összesen mintegy 22 milliárd forint értékű koronavírus elleni oltóanyagot ajándékozott el az Orbán-kormány más országoknak – közölte Ujhelyi István. A szocialista EP-képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, hogy ezt megtudja.

Az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja online sajtótájékoztatóján azt mondta: az NNK-tól kapott információk alapján az elmúlt időben mintegy 4,9 millió adag covid-vakcinát adott át ingyen a kormány más országoknak: 4 015 300 adag AstraZenecát, 822 400 adag Sinopharmot, 100 000 adag Modernát.

A szocialista politikus szerint ez a korábban nyilvánosságra hozott árak alapján azt jelenti, hogy összességében mintegy 22 milliárd forint értékű cíovid-vakcinát ajándékoztak el ingyen.

A kapott adatok alapján – feltehetően a lejáró szavatosság miatt –  mintegy 50 ezer oltóanyagot leselejteztek. A kormány valamivel több mint 400 ezer adag vakcinát adott "kölcsön" Csehországnak. Egymillió adag AstraZenecát, százezer adag Janssent eladtak, de azt, hogy ez mennyi bevételt jelentett, nem tudni – tette hozzá.

Ujhelyi István arra is választ kért az NNK-tól, mennyi oltóanyag áll jelenleg rendelkezésre, hiszen a szakemberek sem zárják ki, hogy ősszel újra felerősödhet a járvány.

Az NNK adatai szerint jelenleg mintegy 8 millió adag oltás áll rendelkezésre. Ujhelyi szerint viszont ez csalóka adat, mert ebből valamivel több mint kétmillió adag kifejezetten a gyerekeknek szánt Pfizer-vakcina, 3,7 millió pedig egydózisú Janssen, ami szerinte más oltóanyagokkal kevésbé kombinálható.

Az MSZP politikusa arra is választ várt, szükség esetén milyen élő szerződések alapján válnak hozzáférhetővé újabb oltóanyagok, de azt a választ kapta, hogy ilyen élő szerződése nincs a kormánynak. Mint mondta, ez furcsa, mert maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be év végén, hogy lekötöttek egy kilenc és félmilliós Pfizer-szállítmányt, amiről ezek szerint nincs további információ.

Egy tény, Magyarország jelenleg nincs felkészülve megfelelő oltóanyaggal egy újabb járványhullám kezelésére – mondta.

Szerinte a kormánynak pontosan közölni kellene, hány és milyen típusú oltóanyag áll majd rendelkezésre.