„Klubrádió
Megbeszéljük...

Duda Ernő a megelőzhető covid-halálesetekről: Szomorú, hogy hülye rémhírek, konteók miatt sokan nem kérik az oltást

23/08/2022 23:42

| Szerző: Klubrádió

Több mint hatezer koronavírusos haláleset lett volna megelőzhető a delta- és az omikron-hullámban, ha az elhunyt oltatlan fertőzöttek megkapták volna az emlékeztető oltást is – derült ki egy friss tanulmányból. Duda Ernő virológus azt mondta: szomorú, hogy hülye rémhírek vagy konteók következtében emberek ezrei, tízezrei visszautasítják a védőoltást. Ráadásul egy olyan országban, amely korábban arról volt híres, hogy a gyerekeket a legtöbb védőoltással szinte a leghatásosabban védik a különféle betegségektől.

2022. augusztus 23. Megbeszéljük-részlet 6 Interjú, Duda Ernő - 2022.08.23.
16:07
00:00

Összesen 6097 haláleset lett volna megelőzhető a koronavírus tavaly őszi negyedik (delta) hullámában és az ötödik (omikron) hullám januári felfutó szakaszában, ha az elhunyt oltatlan fertőzöttek teljesen, vagyis emlékeztető oltással együtt be lettek volna oltva – állapította meg hét szakértő közös tanulmánya, amely a portfolio.hu-n olvasható. Mint írták, 365 670 regisztrált fertőzött adatainak vizsgálata alapján a szakértők arra jutottak, hogy a koronavírussal összefüggő halálozás kockázatát a teljes oltottság a delta-hullám idején 90–95%-kal, az omikron-hullám során pedig 80% körül csökkentette. A valószínűsíthető őszi járványhullámhoz közeledve szükség volna a lakosság átoltottságának növelésére és felfrissítésére – tették hozzá.

Duda Ernő virológus-genetikus azt mondta: megbízható szerzőkről van szó, nem hasraütés alapján készült felmérés. A következtetésekről azt mondta: szomorú, hogy egy olyan országban, amely évtizedek óta arról volt híres, hogy a gyerekeket a legtöbb védőoltással szinte a leghatásosabban védik a különféle betegségektől, előfordulhat, hogy hülye rémhírek vagy konteók következtében emberek ezrei, tízezrei visszautasítják a védőoltást.

Azt találja furcsának, hogy ha valaki rábeszél egy másik embert arra, hogy öngyilkos legyen, akkor az illetőt lecsukják, mert felelős a másik haláláért. De ha valakik olyan konteókat találnak ki vagy terjesztenek, amelyek emberek ezreinek, tízezreinek haláláért felelősek, „az tulajdonképpen tömeggyilkosság, nem?” – tette fel a kérdést. Ehhez képest ezt büntetlenül meg lehet tenni. Aki olyan tanokat hirdet, amelyek miatt emberek tömegei meghalnak, az vagy őrült, vagy gonosztevő – jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi végzettségű emberek is ott álltak az oltásellenes tüntetések élén, Duda Ernő azt mondta, ő nagyon régóta tanít orvostanhallgatókat, és köztük is, minden populációban, „van egy csomó hülye”. Akik, ha elég szorgalmasak, elvégzik az egyetemet és „hülye orvosok lesznek”. És amikor megkapják a diplomájukat, már senki nem tudja, hogy másodévben hányszor buktak meg élettanból. És mivel eredetileg se tudták jól a szükséges dolgokat, ha eltelik 10-20 év, csak romlani fog a tudásuk. Ezért egyáltalán nem csodálkozik, hogy orvosok és gyógyszerészek is ilyen tanokat hangoztatnak. Egyébként nyilván nem csak orvosok, rengeteg diplomás ember politikai, vallási okokból „hülyeségeket csinál” – tette hozzá.

Szóba került, hogy a negyedik hullámban 16-szor nagyobb valószínűséggel betegedtek meg 18-69 éves oltatlanok, mint a teljesen oltottak (a 70 év felettiek körében ez a kockázat 8-14-szeres volt), az ötödik járványhullám idején csökkent a különbség a megbetegedési kockázatokban a negyedikhez képest. Ennek az a magyarázata, hogy a hivatalos adatok szerint csaknem kétmillió ember fertőződött meg a vírussal, de óvatos becslések szerint legalább kétszer ennyien eshettek át valamilyen formában a betegségen. Természetesen nem ad akkora védettséget, mint az oltás, de valamekkora védettség marad, nem is annyira a fertőzéssel, mint a súlyos betegséggel szemben. Mindez azt jelenti, hogy ha 4-5 millió ember kapott használható védőoltást és hasonló számban átestek a betegségen, akkor gyakorlatilag az egész felnőtt lakosság valamekkora védelemmel rendelkezik. Ennek tudható be, hogy az omikron azt mondjuk, hogy ez megszelídült, noha egyáltalán nem biztos, hogy erről van szó, hanem esetleg arról, hogy miután majdnem mindenkiben kialakult már valamilyen szintű védelem, már nem tud olyan súlyos betegséget okozni, mint az első négy hullám idején.

Duda Ernő elmondta azt is: a tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy az omikronnál a fertőzéstől szemben is rendkívül hatásosan véd a régi típusú oltás is, 2-3-4 hónapon keresztül, aszerint, hogy az illető mennyi idős. Aki felveszi újra az oltást, és két-három hónapnál nem régebbi, annak minimális esélye van arra, hogy megfertőződik.

Általánosságban, ettől függetlenül azt mondta: az eddigi oltások ha a fertőzéssel szemben már nem is nagyon sokat, a súlyos betegség ellen egészen biztos, hogy éveken keresztül jelentős védettséget adnak. Hozzátette: semmi baja nem lesz senkinek attól, ha újabb oltást kap. Beszélt arról is, hogy a Pfizer és a Moderna is előállított olyan vakcinát, amely mind az eredeti vírus, mind az omikron ellen jelen vannak a megfelelő antigének, mind a kettő ellen véd. Azonban még az eredeti oltás is elég hatásosan véd még a mai napig. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2022. augusztus 23., kedd 16:15
Műsorvezető: Szénási Sándor