„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért tömi pénzzel az Audit az állam?

2/09/2020 17:23

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A cég nem szorul rá a magyar adófizetők támogatására. Egyedi kormánydöntések alapján kap pénzt. Ráadásul nagy, nehéz környezetszennyező kocsikat gyárt.

2020. szeptember 02. Reggeli gyors - részlet 20.09.02. Bucsky Péter
05:51
00:00

Munkahelyekre vetítve Magyarországon négyszer annyi állami támogatást kap az Audi, mint Németországban. Megjegyzendő, hogy más országokban is kedvezményezettek a cég leányvállalati. A tényekhez tartozik, hogy itt negyed-ötödannyi fizetést kapnak az alkalmazottak, mint az anyacégnél. Amennyiben az Európai Unió komolyan venné a saját szabályait, köztük azt is, hogy a kormányok ne avatkozzanak bele a vállalatok versenyébe, akkor ez nem lenne így. Persze Magyarország ebben az értelemben is egyedi, kihasználja, hogy például egy út-, vagy vasútépítés egy gyárterülethez nem számít állami támogatásnak. Az Orbán-kormány egyedi döntéseket hoz, szabadon áramlik a közpénz.

Amint a G7 kiderítette, a cégcsoport 8 százalékos adózás előtti nyereséggel dolgozik, tehát semmi szüksége nincs állami pénzre. A nyereséget rendre ki is veszik a tulajdonosok, mondta el Bucsky Péter, a G7 újságírója. Ebből arra lehet következtetni, hogy a közpénz beruházásra, munkahelyteremtésre nem igazán ösztönöz.

A magyar GDP felét éri el az Audi éves árbevétele, amely egyébként az országban lévő második legnagyobb vállalkozás. Németországban 44, nálunk 173 euróval támogatják a munkahelyeket a vállalatcsoportnál. Az elmúlt tíz évben 33,5 milliárd forintra tehető az az összeg, amelyet az Audira fordított a kormány, nem tudni, hogy miért.

A G7 következtetése szerint nem érdemes olyan külföldi cégeket támogatni, amelyek összeszerelő üzemként tekintenek az országra. Az már egy másik kérdés, hogy a politikának jól jön az autógyártással való dicsekvés. Arról pedig kevés szó esik, hogy a világ autógyártása technológiai váltás előtt áll.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.09.01. 06:00
Műsorvezető:Lampé Ágnes