„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Miért ne osszunk meg ész nélkül fotókat gyermekünkről?

13/06/2020 08:11

| Szerző: Klubrádió

Mit gondolnak azok a szülők, akik közösségi médiás játékszerként használják gyermeküket, csupán azért, hogy begyűjtsenek rengeteg like-ot? Később vajon milyen hatással lehetnek a kamaszodó csemetéikre ezek a közzétett, intim pillanatokat is ábrázolható fotók? A felvetésre szakértőnk, Tari Annamária, pszichológus válaszolt.

2020. június 09. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Tari Annamária (20.06.09.)
15:07
00:00
A pszichológus szerint érdemes alaposan meggondolni, ki, mikor és mit oszt meg pici gyermekéről a közösségi oldalán és ez hatványozottabban igaz a bensőséges pillanatokat ábrázoló fényképekre.

Ugyanis az internet korában, sok szülő úgy viselkedik, mintha egy régi, ugyanerre a funkcióra kitalált fotóalbumba ragasztgatná a képeket. Eközben nem törődik azzal, hogy azért a világhálón való közzététel egyáltalán nem bensőséges dolog, ráadásul digitális lábnyoma marad. Azt sem lehet tudni, hogy a megosztott tartalmakat a közeli barátokon kívül, pontosan ki fogja megnézni vagy letölteni.

Később komoly érzelmi problémát okozhat a gyermeknek, ha felnőve nem saját döntéséből szedi elő ezt a bizonyos albumot és mutatja meg közeli barátainak, hanem azt már a belegyezése nélkül minden ismerőse megtekinthette. Akár olyan intim pillanatokat ábrázoló fényképekről is lehet szó, amiket nem szeretett volna másokkal megosztani.

A szakértő elmondta, hogy a megosztási láz, főként a mostani fiatal szülőkre, az úgynevezett Y generációra jellemző. Ezeknek a 20-as , 30-as éveikben járó, éppen csak a szülőségbe belecsöppenő fiataloknak sokszor szükségük van a megerősítésre, a like-okra, arra, hogy a már megszokott közösségi oldal függőségeiket a szülővé válás után is fent tudják tartani.

Tari Annamária azt javasolja, hogy a szülők a megosztások előtt mindig tartsanak minimum egy óra reakcióidőt, így lesz alkalom átgondolni a hirtelen jött ötletet, hogy az elkészült fotót mindenképpen meg kell osztaniuk és könnyebben elkerülhetik a kamaszodó gyermekünkre váró későbbi kellemetlen és kínos pillanatokat.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2020. június 09., kedd 10:00