„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért lesz metró a szentendrei HÉV-ből?

18/07/2019 12:19

| Szerző: Klubrádió

A főváros régóta metróként kezeli a szentendrei HÉV-et, ennek megfelelően fejlesztették és fejlesztenék a jövőben is – mondta a VEKE elnöke arra, hogy szeptembertől ötös metróvá nevezik át ezt a járatot.

2019. július 18. Reggeli gyors / részlet, Dorner Lajos, VEKE (19.07.18.)
01:14
00:00

A III. kerületi önkormányzat honlapján jelent meg kedden, hogy – a többi között – a szentendrei (H5-ös) HÉV-et metróvá alakítanák Békásmegyertől a Belvárosig, és meghosszabbítanák az 1-es villamost a Bécsi úton Aranyvölgyig és a Pacsirtamező úton.

A főváros régóta metróként kezeli a szentendrei HÉV-et, ennek megfelelően fejlesztették és fejlesztenék a jövőben is – ezzel magyarázta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke, hogy szeptembertől ötös metrónak hívják a szentendrei HÉV-et.

Dorner Lajos szerint míg a HÉV-et jelenleg üzemeltető MÁV elővárosi vasútként, a főváros metróként képzeli el a jövőben, és a HÉV-eket abba az irányba fejlesztenék tovább, hogy sűrűbben járhassanak és több utast tudjanak szállítani. A szakember kiemelte, hogy ez nagyon fontos, sok évig tartó, sok milliárdos fejlesztés lesz, és egyelőre még a kormány sem döntött a pontos irányról.

A rekonstrukciónak most lesz majd a tenderkiírása, ebben szeretné a főváros és a III. kerület is viszontlátni az elképzeléseit. Az előkészítésre van forrás, 12 milliárdot különített el a költségvetés. A főváros eddigi legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházásáról lehet szó, a következő ciklusnak a HÉV-ekről kell szólnia – mondta.

Mindenki megpróbálja megtenni a maga tétjeit, megtette a MÁV is, de ez a fővárosnak, kerületeknek nem nagyon tetszik. Abban nincs vita, hogy a járműveket le kell cserélni és magasabb szintű szolgáltatást kell nyújtani, viszont Dorner Lajos szerint is inkább a metróüzem lenne a jó cél, mert amiben a MÁV gondolkodik, az nem feltétlenül alkalmas városon belüli közlekedésre.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: wikipedia

Reggeli gyors
2019. július 18., csütörtök 08.40
Műsorvezető: Lampé Ágnes