„Klubrádió
Szent királyok

István király miért is lett szent?

20/08/2020 16:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mai szóhasználattal élve politikai okokból. Az egyháznak érdeke volt az új királyságok uralkodóit szentté avatni, de egy idő után váltott, már női szenteket keresett.

2020. augusztus 20. Szent királyok (2020. augusztus 20., csütörtök 13:00)
49:36
00:00

I. László „műve” volt államalapító elődje, István király 1083-as szentté avatása, a később szintén a szentek közé emelt László ugyanis felismerte az akkori trendet. VII. Gergely pápa ugyan nem volt híve annak, hogy uralkodókat ebbe a sorba emeljenek, de kénytelen volt meghajolni a korabeli „politika” előtt. Az egyháznak érdeke volt az új királyságok uralkodóinak felemelése, hiszen terjeszteni kellett a vallást. Egyfajta érdekszövetség jött létre. Aztán változott a helyzet, és a XIII. században az egyház már úgy döntött, hogy uralkodókat nem avat szentté, inkább szent életű nőket választ. Például Erzsébetet, Margitot, Piroskát.

Klaniczay Gábor történész számos érdekes részletet mondott el a szentté avatások ismerhető hátteréről. Például azt, hogy a szentté avatáshoz csodákra is szükség volt. Ezek bizonyításához tanúk kellettek – ilyenek akadtak. Bizonyítani kellett azt is, hogy a jelölt legyőzte a halált. Ehhez a középkor egyik módszere a különböző illatosítók használata volt, de igazolásul szolgálhatott az is, ha a test mumifikálódott. Az máig nem tisztázott, hogy Szent István jobb keze, hogyan maradhatott meg olyan állapotban, amilyenben most tisztelik, és hordozzák, és az is kérdéses, hogy a testrész valóban Istvántól származik-e. 

Hogy Szent István megfelelt-e a szentté avatás követelményeinek, amikor véres harcokban verte le ellenfeleit? Erre Klaniczay Gábor válasza az, hogy számos, egészen brutális módszereket alkalmazó uralkodót is elismert az egyház. Utólag.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Szent királyok
2020.08.20. 13:00
Műsorvezető: Szénási Sándor