„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért bocsátanak meg Trumpnak az amerikaiak, és Bidennek miért nem?

8/09/2021 11:07

| Szerző: Klubrádió

Hogyan erősödik Donald Trump? Mi történt a Republikánusoknál, hogyan változnak a Demokraták? Joe Bident az amerikaiak gyenge elnöknek gondolják, akinek ezért a hibáit nem is bocsátják meg. Magyarics Tamás Amerika-szakértő beszélt a politikai változásokról.

Magyarics Tamás történész szerint Donald Trump népszerűsége a republikánusok között elég nagy, a legfrissebb közvéleménykutatás szerint 63%-os. A Reggeli gyorsban Magyarics arról beszélt, hogy a Republikánus pártban két csoport áll szemben egymással: a trumpi vonal - ami patrióta gazdaságpolitikát, a bevándorlás szigorítását, a tőke és munkahelyek visszahozását tűzte ki célul az USA-ba, és amely olyan politikát ajánl, ami nagyon népszerű azok körében, akik vesztesei a globalizmusnak. Az alsó középosztály és a munkásság nem tudott előrelépni, vagy stagnál az életszínvonaluk, miközben és kulturális háborút is folytatnak.

2021. szeptember 08. Reggeli gyors - részlet 21.09.08. Magyarics Tamás
14:03
00:00

A másik oldalon a hagyományos republikánus elit áll, amely mérsékeltebb politikát folytat, a szabad kereskedelem híve, és megengedőbb társadalmi és kulturális kérdésekben. Az emberek egy jelentős része azt látja, hogy ez a politika például 2012-ben nem vezetett eredményre, ezért szerintük csak a radikálisabb, konfrontatívabb politika veheti fel a versenyt a demokratákkal.

Ellentmondásos ügynek nevezte, hogy a Trump alatt kitört kínai-amerikai kereskedelmi háborúban Trump igyekezett lefaragni az óriási külkereskedelmi hiányt Kínával szemben, de a konfrontatív politika nem hozott eredményeket. Csak néhány nagy vállalat távozott onnan, de ők sem tértek vissza az Egyesült Államokba, hanem Vietnámba, Fülöp-szigetekre, Indonéziába mentek, ezért a Trump által kitűzött célt, a munkahelyek számát nem növelte. Másrészt a trumpi politika a szövetségesekre, mint például az EU, versenytársként tekintett, és szankciókkal, védővámokkal védte ellene az amerikai munkahelyeket. Ezek az ígéreteket nem váltották be a Trump reményeit, így az USA sem tudja magát kivonni a globális folyamatokból. Hozzátéve, hogy Amerika ennek a globális gazdaságpolitikának a nyertesei közé tartozik.

Joe Biden - Donald Trump
 
Joe Biden - Donald Trump
 

Bidennek nemcsak Afganisztán fájhat, hanem gazdaságpolitikai nehézségek is várnak rá: az óriási mértékű költekezés például az inflációt növeli, és a bevándorlás kérdésében sem tudott valódi alternatívát nyújtani. Elemzések szerint az elnök véleménye amúgy is gyorsan változik, például abortusz, bűnözés kérdésében és a külpolitikában is. Az amerikaiak egy erős vezetőnek sokszor megbocsátják a hibákat, de Bidennél erről nem lehet beszélni. Elemzések szerint az a benyomás alakult ki az emberekben, hogy Biden nem erős vezető.

Ebben a mediatizált világban a ügyes kommunikáció sokszor többet ér, mint a valós politika, mondta a történész. Ilyen szempontból Donald Trump ellentmondásos, közismerten olyan politikus, aki nem riad vissza a szélsőséges véleményektől, de igazság szerint karizmatikusabb a republikánus körökben, mint amennyire Biden a demokrata körökben.

Bident úgy is választották ki, hogy a Demokraták különböző csoportjai megegyeztek egy olyan minimumban, amivel nyerni lehet. Biden volt a legkisebb közös nevező a Demokrata Pártban. Alexandria Ocasio-Corteznek van is egy mondása, hogy az USA-n kívül egyetlen országot sem tud elképzelni, ahol Bidennel egy pártban lenne. Biden, és alelnöke Kamala Harris ennek a folyamatnak köszönhetően jutottak a Fehér Házba, de a kampány és a kormányzás két különböző dolog.

A Demokrata Párton belüli csoportokról is beszélt Magyarics. Nagy vonalakban: vannak a centristák, hozzájuk tartozik Hillary Clinton, Biden, és vannak a progresszívek, a baloldaliak Cortezzel, Bernie Sandersszel.

Magyarics szerint úgy tűnik, mind a két pártban a két szélsőség erősödött meg, és eltűntek a mérsékeltek, akik együtt tudtak dolgozni a másik párt mérsékeltjeivel. A republikánusoknál a trumpi vonal erős, a demokratáknál a baloldali, szocialista, zöld csoport, középen pedig kiüresedik ez a politikai mezőny.