„Klubrádió
Galaxis kalauz

Mi köze Montágh Imrének a Pygmalionhoz?

2/08/2020 18:13

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

A Galaxis kalauz legutóbbi műsorában a kommunikáció volt a fő téma.

2020. július 29. Galaxis kalauz (2020. július 29., szerda 15:00)
48:23
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes
Montágh Imre 2020. július 29-én lett volna 85 éves. Korán, 51 éves korában hunyt el. A Gyógypedagógia Főiskolán végzett 1959-ben, később Vácott siket gyerekkel foglalkozott, majd beszédtechnika oktatásába kezdett amatőr színjátszó képzések kapcsán. Régi álma, hogy színész legyen nem valósult meg, később mégis a Színművészeti Főiskolán adott órákat, majd pedig docens lett.

Az őt személyesen és nem személyesen ismerők egyöntetű véleménye szerint Montágh Imre egy fogalom volt. Bárki, aki ismerte, szuperlatívuszokban beszélt róla. Néhány vezérmondata a mai napig meghatározó. Ilyen például, hogy a szocializáció nagyon fontos tényező a kommunikáció alakulásában. A multikulturális együttműködések korában látszik igazán, hogy ez mennyire igaz.

Montágh Imre 5/1

Montágh Imre Beszédművelés 5. Hangulatváltás hanggal 1.

Montágh hitt abban, hogy a kommunikáció fejleszthető, mind a közlő, mind a befogadó részéről. Fontos beleélni magunkat a másik helyzetébe, és azt is hitte, hogy a kommunikáció fejlesztése szorosan együtt kezelendő az önismeret fejlesztésével. Életünk szakadatlan nyilvános szereplés, mondta Montágh. Az is fontos, hogy mit és miről beszélünk, és az is, hogyan mondjuk mindezt. Mindkettőben érvényesülnek kulturális hatások. A mi kommunikációnk a nyugati kultúrába sorolódik, és ellentétben a keleti kultúrával, máson van a felelősség. Ha Japánban beszélgetnénk, a meghallgatónak lenne a felelőssége hogy megtegyen mindent azért, hogy megértse a hallottakat, a nyugati kultúrában mindig a közlőnek kell megtenni minden azért, hogy a befogadó megértse, amit közölni akarunk. 

A kommunikáció fejlesztésével, a szép beszéd elsajátításával módosítható a magunkról mutatott kép. Erre pedig a filmipar is felfigyelt. Rengeteg film dolgoz fel Hamupipőke-történeteket. Az ilyen történetekben élvezet nézni, ahogy egy hátrányos helyzetből induló karakter széppé, gazdaggá, "jobbá" alakul, megváltozik az élete, de mégis mind oda futnak ki, hogy hiába mész át mindezen a változáson, a belső értéked marad mindig a meghatározó. Kijelenthető, hogy a Pygmalion és az abból készült My Fair Lady minden ilyen film kiindulási pontja, ez indította el a Hamupipőke-történeteket a kasszasikerek útján.

My Fair Lady Pronunciation

Extrait de My Fair Lady (1964), comédie musicale créée à partir de la pièce de George Bernard Shaw, Pygmalion (1912)

Galaxis kalauz
2020. július 29. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Lay Viktória és Timár Ágnes