„Klubrádió
Reggeli gyors

Menekülnek az egészségügyi szakdolgozók

1/02/2021 13:03

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hamarosan alá kellene írni az új szerződéseket, de az asszisztensek, nővérek, ápolók közül egyre többen jelzik, hogy nem fogják megtenni. 95 százalékuk elégedetlen a bérével.

2021. február 01. Reggeli gyors - részlet 21.02.01. Soós Adrianna
00:00
00:00

Veszélyhelyzet van, ilyenkor az egészségügyi dolgozók nem mondhatnak fel a jogszabályok szerint. Hamarosan alá kellene viszont írniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új szerződést, ami szinte biankó szerződés, nem világos benne a munkaidő, a javadalmazás, a túlmunka szabályozása. A kormány az orvosoknak biztosított béremelést, hogy ne omoljon teljesen össze teljesen a rendszer, adott némi engedményt, például az átvezénylés elfogadhatatlan szabályaiból, de a szakdolgozók nem kaptak semmit, illetve csak újabb terheket.

A létszámhiány miatt ott a fizikai teher, súlyosbítva azzal, hogy dolgozók is megbetegedtek, tehát még kevesebben vannak, mint egyébként. A járvány miatti újabb lelki terhekkel is számolni kell, hiszen amióta látogatási tilalom van, azóta a betegekkel lelki értelemben is többet kell törődni, mert a hozzátartozók ezt nem tudják megtenni. A covid-osztályokon többen halnak meg, ez újabb megrázkódtatás. Aztán ott van még a munka szervezetlensége, sok minden a kórházi főigazgatók feladata lett, amiről nem feltétlenül az intézményben kellene dönteni.

Soós Anrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke döbbenetes adatokat közölt a Reggeli gyorsban. Felmérésük szerint minden ötödik szakdolgozó ott akarja hagyni az egészségügyet, sokan külföldre készülnek. Ugye ezt most nem tehetik meg, de azt számos hozzáértő mondja, hogy a járvány elmúltával Nyugaton megnő a kereslet nővérek, ápolók iránt. További 25 százalék mondta azt, hogy az állami egészségügyet biztosan elhagyja. A megkérdezettek 95 százaléka elégedetlen a keresetével. Arra lehet tehát számítani, hogy a járvány utáni nyitást követően rengetegen mennek el a kórházakból.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors – részlet
2021.02.01. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor