„Klubrádió
Esti gyors

Mellár: A kormány költségvetése átláthatlan

26/05/2021 21:59

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Több mint 1100 alkalommal nyújtottak be ellenzéki képviselők modosítót a 2022-es költségvetéshez, amelyeket a kormány lesöpört az asztalról. Mellár Tamás, a KSH volt elnöke szerint van további 1000 milliárd forint a költségvetésben, amelynek sorsát a kormány nem tisztázta, ez pedig ellentétes a költségvetési törvénnyel. A balkáni országoknál hasonló ez.

2021. május 26. Esti gyors - részlet 21.05.26. Mellár Tamás
06:34
00:00

Több mint 1100 ellenzéki módosító érkezett a jövő évi költségvetéshez, az azonban biztosnak tűnik, hogy ezek közül alig, vagy inkább egyáltalán nem fogad el a Fidesz semmit. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ezek több százmilliárd forinttal borítanák fel a büdzsé egyensúlyát, vagy adóemeléshez, elvonásokhoz vezetnének.

Mellár Tamás független országgyűlési képviselő a Klubrádiónak azt mondta, hogy ezeknek a módosító javaslatoknak nincs közös koncepciója, sokkal inkább arról van szó, hogy a módosítók benyújtói próbálnak az általuk fontosnak ítélt célra összeget elkülöníteni a költségvetésből. Hozzátette, ilyen esetekben azt is meg kell jegyezni, hogy kinek a rovására teszik ezt, tehát ebben a formában nem igaz, amit Varga állít. Mellár szerint nyilvánvalóan olyan beruházások érintettek, amelyek nagyon fontosak a kormány számára, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal.

Közgazdászok interaktív párbeszéde Budapesten
Fotó: Kovács Attila/MTI
 

A pótköltségvetésben több mint ezer milliárd forint sorsa sincs meghatározva, ami felől a KSH volt elnöke szerint a kormány saját hatáskörben akar rendelkezni. Sem elszámolni vele. Mellár hangsúlyozta, hogy ez élesen szembe megy a költségvetési törvénnyel, mert a költségvetést a Parlamentnek el kell fogadnia, az pedig csak úgy lehetséges, ha tartalma áttekinthető. A jelenlegi költségvetés átláthatósága a balkáni országokéhoz hasonló.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Mellár Tamással
2021.05.25., szerda 18:43
Riporter: Szénási Sándor