„Klubrádió
Reggeli gyors

Mellár Tamás: A járványügyi statisztikák is csak vélelmek

11/05/2021 14:21

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Washingtoni Egyetem elemzése szerint a legtöbb országban hiányosak a koronavírus miatti haláleseteket gyűjtő kimutatások. Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke szerint célszerű az új statisztikát a már megszokottakkal együtt vizsgálni, mert tökéletes módszertan nincs a koronavírus okozta halálesetek felmérésére, ezek csak vélelmek. 

2021. május 11. Reggeli gyors - részlet 21.05.11. Mellár Tamás
05:56
00:00

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) szakemberei nemrég publikált elemzésükben arra jutottak, hogy a legtöbb országban hiányosak a koronavírus miatti halálesetekről szóló kimutatások. A szakemberek ezt arra alapozzák, hogy a különböző államok által közölt adatok alapján mintegy 3,2 millió elhunytat regisztráltak tavaly márciustól idén május 3-ig, de számításaik szerint a pandémia ténylegesen 6,9 millió áldozatot követelt szerte a világban – írja a hvg.hu.

Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke szerint azért nagyon nehéz a helyzet, mert nincs pontos módszertan a járvány áldozatainak feltérképezésére.

Pillanatnyilag kétféle statisztika van. Az egyik az úgynevezett haláloki statisztika, amelyik, az elhalálozások okaira koncentrál. Ennek problematikája abban nyilvánul meg, hogy nem lehet eldönteni, hova sorolják azokat a halottakat, akik azért haltak meg, mert a covidos betegek magas száma miatt nem tudták megfelelően ellátni őket.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
 
Lélegeztető gépFotó: Kovács Tamás / MTI
 

A másik statisztikai módszer – amelyet a Washingtoni Egyetem is használ – amellyel azt próbálják felmérni, mennyivel nőtt a halálozások száma a járvány előtti időszakhoz képest, vagyis a többlethalálozási számot kutatja.

Mellár szerint a legpontosabb képet akkor kapjuk, ha a két statisztikát párhuzamosan nézzük.

A washingtoni módszernél is felvetődnek kérdések, mert csak vélelmezés lehet arra vonatkozóan, hogy mekkora hatása van a járványnak a halálozásokra. Egy olyan társadalomban, ahol többségben vannak az idősebbek, megváltozik a trend a fiatal társadalmakhoz képest.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mellár Tamás
2021.05.11., kedd 7:47
Riporter: Dési János