„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mekkora lehet a Fidesz vagy Magyar Péter népszerűsége? Hann Endre szerint az is fontos, hogy milyen adatokat nem láttunk

25/04/2024 21:58

| Szerző: Klubrádió

Megjelent két, egymásnak ellentmondó kutatás az elmúlt napokban; a Fidesz, a Tisza Párt és a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség támogatottságát is nagyon eltérően mérték. Hann Endre, a Medián ügyvezetője szerint nemcsak a politikai élet, hanem a közvélemény-kutatói szakma is felbolydult; több olyan felmérés készült az elmúlt hetekben, amelyet a készítője nem hozott nyilvánosságra, vagy csak késleltetve tette meg. Vagyis az is érdekes, hogy milyen adatokat nem láttunk mostanában.

2024. április 25. Megbeszéljük / részlet, Hann Endre (24.04.25.)
18:50
00:00

Megjelent két érdekes közvélemény-kutatás az elmúlt napokban; ezek élesen ellentmondanak egymásnak. A Závecz Research a Fidesz jelentős meggyengüléséről számolt be, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetséget pedig erősebbre mérte, mint a Magyar Péter-féle Tisza Pártot. Az Iránytű Intézet – későbbi – mérése alapján viszont nem nagyon gyengült a Fidesz, a Tisza Párt pedig kiemelkedik az ellenzékiek közül.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője a Megbeszéljük adásában elmondta, egyetért azzal, hogy ez nagyon furcsa, de más furcsaságok is történnek ezekben a hetekben, nemcsak a politikai élet bolydult meg, hanem a közvélemény-kutatói szakma is. Nemcsak azt kellene nézni, hogy a két legfrissebben közzétett (tehát nem a két legfrissebb – jegyezte meg) adatsor milyen furcsaságokat tartalmaz, hanem azt is, hogy milyen adatsorokat nem láttunk mostanában – hívta fel a figyelmet. Valamiért úgy tűnik szerinte, mintha egyes közvélemény-kutatók is elbizonytalanodtak volna abban, hogy szabad-e, érdemes-e, helyes-e ilyen turbulens időszakban nagyon váratlan, meglepő fejleményekről beszámolni. Hangsúlyozta, ezt leíró jelleggel fogalmazta meg, nem nagyon azonosul vele.

Műsorvezetőnk ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a Medián már akkor mérte Magyar Péter leendő pártjának várható népszerűségét, amikor még nem is létezett, ezért, mondta Hann Endre, kapott szakmai berkekből kritikát, de nem nagyon zavarja, mert az egészen korai becslésüket két másik felmérés megerősítette.

Úgy fogalmazott: nagyon meglepő eredmények jönnek ki, és ez főleg az ellenzéki pártok oldaláról további ingerültséget vált ki, és ez az ingerültség a közvélemény-kutatókra is átterjedhet. Magyar Péter megjelenése rosszul érinti az ellenzéki pártokat, noha nem mindegyiket egyformán – tette hozzá. Jelezte, természetesen nem mond (cég)neveket, de tudomása szerint több olyan felmérés készült az elmúlt hetekben, amelyet a készítője nem hozott nyilvánosságra, vagy csak késleltetve tette meg. Óvatosak, figyelnek a többiekre, sokat számít, hogy mikor készült egy adott felmérés és mikor jelent meg. Ebben a turbulens időszakban, amikor okkal feltételezhető, hogy Magyar Péter egyre szélesebb társadalmi körökben válik ismertté, esetleg a pártja vonzóvá is, tehát számára inkább elképzelhető növekedés, mint visszaesés, a szakértő azt mondta, megérti az említett óvatosságot.

Magyar Péter Nemzeti menet
 
Magyar Péter, Nemzeti menet
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Lehet szakmai magyarázat arra, hogy miért juthat két ennyire különböző eredményre a Fidesz támogatottságát illetően is a két felmérés. Általánosságban megjegyezte: mindig elmondják, hogy a mintavételen alapuló közvélemény-kutatás nagyon megbízható módszer, de nem száz százalékos, előfordulhatnak teljesen jó módszertani eljárások alkalmazása mellett is váratlan ingadozások.

De, mint mondta, nem akarja relativizálni a problémát; az igazi különbség a fent említett két kutatás között abban van, hogy az Iránytűnél drámaian magas azok aránya, akik nem tudnak vagy nem akarnak válaszolni, több mint 40 százalék, míg a Závecznél ugyanez alacsonyabb. Ez akkor válik érdekessé, amikor nem a teljes népességre, hanem a választani tudókra, pláne a választani tudó biztos szavazókra szűkül a kör, mert akkor, kevesebb emberrel számolva a statisztikai hibahatár is jóval magasabb. Megjegyezte azt is, hogy beszélt Závecz Tiborral, és míg az ő cégük általában személyes felméréseket végeznek, most telefonon kérdeztek, ami számukra kevésbé gyakorlott módszer.

Kitért arra is, hogy a Závecznél az elmúlt hónapok trendjétől eltérően nagyon magas a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség támogatottsága. Megismételte, hogy a helyzet nagyon változékony, és az is új fejlemény, hogy ez a három párt összeállt. A magyar társadalomban pedig van igény az együttműködésre, ugyanakkor ez nem mindig jelenik meg szavazatokban. Ez ráadásul nem magyarázza meg, hogy az Iránytűnél miért szerepeltek ők hárman lényegesen rosszabbul.

Hann Endre elmondta, a Medián most kezdi a felvételt és jövő hét közepén meg is fog jelenni. Mint mondta, jó lenne hetente felméréseket végezni, de ez a mostani anyagi helyzetben nem tűnik reálisnak, amire műsorvezetőnk megjegyezte: „van az a pénz, csak a kormánynál”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. április 25., csütörtök 16:20
Műsorvezető: Bolgár György