„Klubrádió
Esti gyors

Megszűnik az uniós pénzeső

16/02/2021 13:47

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az Európai Unió úgy működik, mint egy úthenger. Lassú, de célba ér. A magyar és a lengyel kormány ezt még ebben az évben megtapasztalja Eörsi Mátyás szerint.

2021. február 15. Esti Gyors - részlet 21.02.16. Eörsi Mátyás
08:36
00:00

Számos kritika éri az Európai Uniót, illetve annak vezető testületeit a járvány kezelése miatt, de mostanság a külpolitikája miatt is, nem beszélve arról az engedékenységről amelyet Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban tanúsít. Eörsi Mátyás külpolitikai szakértővel vettük sorra a kifogásokat a CNN nyomán.

Először is azt kell tisztázni, hogy az Európai Uniónak nincs külpolitikája, a külügyek a tagországok belügyei, ilyen értelemben Josep Borell főképviselő szinte lehetetlen helyzetben van. Az persze nem volt szerencsés, hogy Moszkvában járt. Kapott is ezért épp elég bírálatot.

A járvány, illetve a járvány okozta válság kezelésében ugyan történtek hibák, például a gyógyszergyártókkal lehetett volna talán jobb szerződést is kötni, de tény, hogy a vakcinák érkeznek, és viszonylag kedvező áron. Eörsi Mátyás kiemelte, hogy a válságkezelő csomag viszont példátlan az Európai Unió történetében. Emlékeztetett arra, hogy az Amerika Egyesült Államok akkor született meg igazán, amikor a tagállamok közösen vettek fel hitelt. Ez történt most Európában.

Ami pedig a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben alkalmazható szankciókat illeti. Januártól érvényes a jogállamisággal kapcsolatos szabályozás. Attól kedve lehet felfüggeszteni a támogatások folyósítását, ráadásul vissza is lehet hívni pénzeket. A döntés novemberben született, a hatályba lépés január 1-je, komoly hatást még nem lehet várni. Az Európai Unió úgy működik, mint egy úthenger –mondja Eörsi Mátyás-, lassan halad, de alapos és célba ér. Orbán Viktor belpolitikai sikerének az volt az alapja, hogy a világgazdaság egy sikeres, felfutó ágban volt, ez a legrosszabb kormányt is a víz fölött tartotta. Ennek a korszaknak vége, az EU bekeményít a támogatások elosztásának ellenőrzésénél, a pénzeső megszűnik. Ilyen helyzetben a legelvakultabb szavazókon kívül mindenki el fog pártolni a Fidesztől. A kormánypártnak csak a nacionalista frázisok, üres ígértek maradnak, pénzt nem tud adni. Így látja a közeljövőt Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Marjai János.

Esti gyors
2021.02.16. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor