„Támogassa
Publicisztika

Megoldani okosba' – Kárpáti Iván jegyzete

2/01/2024 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván

Egyrészt elvárjuk, hogy a mindenható állam oldjon meg mindent, másrészt nem szívesen áldozunk a közös költségekre, hiszen azt valaki majd úgyis ellopja.

2024. január 02. Esti gyors-részlet (2024.01.02. Kárpáti Iván jegyzete)
01:32
00:00
„Erős öntudattal rendelkező, sajátos észjárású, talpraesett nemzet a miénk” – hangzott el az államfő szilveszteri beszédében. Ez a „sajátos észjárású” jelző Orbán Viktornál is gyakran előkerül, de nyilván nem meglepő, hogy Novák Katalin beszédírói is a központilag előírt panelekből dolgoznak. Közhelygyűjtemény, mutasson nekem valaki egy nemzetet, amelyik nem tartja magát erős öntudatúnak és talpraesettnek.

Ez a „sajátos észjárás” már más. Mire gondol Novák és Orbán? Hogy sajátosan értelmezzük a szabályokat? Mást mondunk és mást teszünk? Az én felfogásomban ez a Kádár-rendszernek állított emlékmű, amikor a társadalom arra rendezkedett be, hogy ha el akar valamit intézni, akkor „meg kell oldani okosba'”. Mindenki magának jár ki mindent, nincsenek sztenderdek, egyéni érdekérvényesítő képességeken múlik a siker. Persze igazságtalan lenne az egészet arra a bő 30 évre fogni, évszázados hagyományok, reflexek érhetőek tetten. Bizalmatlanság az állammal szemben, bizalmatlanság egymással szemben. Egyrészt elvárjuk, hogy a mindenható állam oldjon meg mindent, másrészt nem szívesen áldozunk a közös költségekre, hiszen azt valaki majd úgyis ellopja.

Mindezek kezeléséhez valóban sajátos észjárás és szofisztikált stratégiák kellenek. De legalább ne legyünk rá büszkék. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2024. január 2-i Reggeli gyorsban hangzott el.