„Köszönjük,
Esti gyors

"Matolcsy véleményével szemben az emberek szeretik az Uniót és az eurót is"

28/06/2021 22:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg Matolcsy György jegybankelnök az alapkamat emelésével igyekszik visszafogni az inflációt, nem akar eurót Magyarországon. Molnár László, a GKI vezérigazgatója szerint a saját valuta csak az árfolyammal való játék miatt fontos, a gyenge forint vonzó lehet a külföldi befektetők számára, de az általuk behozott magas árak továbbra is az inflációt erősítik. Az MNB elnökének véleményével szemben az emberek értékelik az Európai Uniót és az eurót is.

2021. június 28. Esti gyors - részlet 21.06.28. Molnár László
06:55
00:00

Matolcsy György legutóbbi írásában katasztrófaként jellemezte annak lehetőségét, ha Magyarország egy kormányváltást követően bevezetné az eurót.

A jegybank elnök a Magyar Nemzetben megjelent cikke szerint a jövő évi választás valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei – egy, az Európai Egyesült Államokban hívő, balliberális magyar vezető csoporttal közösen – arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe.

Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója nem egészen így látja a helyzetet. Szerinte a jegybank elnökének véleményével szemben a közvéleméynkutatások szerint mindenütt nő az Európai Unió, az eurózónában pedig az euró népszerűsége. Molnár szerint Matolcsy vitatható adatokra hivatkozik.

Példaként emelte ki Franciaorrszágot, Olaszországot és Görögországot is. Ha nem lenne euró, nem lenne mivel finanszírozni – és főleg nem nullához közeli kamatokon – az államadósságukat.

Matolcsy azt is kifogásolja, hogy amelyik ország lemond a saját valutájáról, megfosztja magát a lehetőségtől, hogy az árfolyampolitikával játsszon. Ezt Molnár is elismeri, azonban megvilágította ennek a "játéknak" a másik oldalát is. Ez azt is jelenti, hogy a hazai valutát csak azért gyengítik, hogy vonzóbbá váljon Magyarország a külföldi befektetők számára. Így euróban nem emelkedik a bérköltség. Ez azonban ahhoz az inflációhoz vezet, amelyet a begyűrűző magasabb árak hoznak magukkal. Így az infláció tovább erősödik.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Molnár Lászlóval
2021.06.28., hétfő 18:45
Riporter: Dési János