„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Matolcsy nem írhatta alá elektronikusan a KT véleményét"

29/12/2022 18:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Az elektronikus aláírás nem szerepel a Költségvetési Tanács gyakorlatában" – ezzel magyarázta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke azt, hogy az éppen külföldön tartózkodó Matolcsy György MNB-elnök miért nem szignózta a 2023-as új költségvetésről alkotott véleményét.

2022. december 29. Megbeszéljük - részlet 22.12.29. Kovács Árpád
15:47
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a kormány korábban bejelentette, hogy a tavasszal megtervezett, júliusban elfogadott 2023-as büdzsét teljesen újra kell írni, lehetőséget adtak maguknak arra, hogy ezt egy rendelettel megtegyék, december 23-án el is küldték a Költségvetési Tanácsnak a tervezetet, vagyis tényleg van valahol leírva egy költségvetés, de jogszabály csak akkor lesz belőle, ha megjelenik a Közlönyben.

Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy számára érthetetlen a helyzet, abban az esetben, ha rendelet formájában jelenik meg a költségvetés, nem tiszta, miért kell az Országgyűlés elé vinni azt. Ezek alapján, kapkodást és pánikhangulatot sejt a kormányban.

A kérdés tisztázása érdekében megkerestük a Költségvetési Tanács elnökét Kovács Árpádot. A közgazdász a Megbeszéljük műsorában  

Hogy miért nem tudta aláírni a Költségvetési Tanács tagjaként a költségvetés tervezet véleményezését, Kovács azt válaszolta, a jegybankelnöknek előre lefoglalt külföldi jelenése volt, de szerinte ez nem probléma, hiszen már három hete folyamatosan dolgoztak a dokumentum összeállításán, Matolcsy mindenről tudott, "a testület többi tagja egyetértésével hozott higgadt döntést".

Arra a felvetésre, hogy az elektromos aláírással is szignálhatta volna Matolcsy a tervezetről alkotott véleményt, Kovács nem tudott érdemi választ adni. Az ugyanis, hogy az elektronikus aláírás a testület gyakorlatában nem szerepel, egy ilyen fontos dokumentum hitelesítése esetében, aligha meggyőző érv.

A beszélgetést követően tették közzé a költségvetés módosításáról szóló rendeletet. E szerint a veszélyhelyzetre, az ukrajnai háborúra, a humanitárius helyzetre és ezek „magyarországi következményeinek elhárítására” hivatkozva ezermilliárd forinttal nagyobb hiányt határoztak meg.

A Teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kovács Árpád
2022.12.29., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György