„Klubrádió
Esti gyors

Mások a közügyek és más a pártpolitika

4/09/2019 20:19

| Szerző: Klubrádió

Óvatos a Soproni Egyetem, két nappal a rendezvény előtt mondott le egy olyan fórumot, amelyen az ellenzék polgármester-jelöltje is felszólalt volna.

2019. szeptember 04. Esti gyors - részlet 19.09.04. Joób Márk
05:14
00:00

A vidéki választók aktivitásával és a médiaszabadsággal is foglalkoztak volna azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Szabad Piac Alapítvány tervezett a Soproni Egyetem egyik épületében megtartani. Az egyetem két nappal a rendezvény előtt mondta fel a megállapodást. A beszélgetés meghívottja volt Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter, Kész Zoltán volt képviselő, Joób Márk, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdasági Karának címzetes egyetemi tanára, és –ami az egyetem reakcióját kiválthatta- Varga Norbert, aki ellenzéki jelöltként indul a város polgármesteri székéért.

Amint Joób Márk elmondta, az egyetem több magyarázatot is felhozott, mindig mást. Például azt, hogy a belső szabályzatuk nem engedi meg ilyen rendezvények tartását. (Három nappal azelőtt még megengedte?) Aztán azt, hogy a téma politikailag érzékeny, és azt, hogy kampányidőszak van. Kész Zoltán szerint egyértelműen politikai döntés született.

Azzal Joób Márk is egyetért, hogy hogy az egyetemi oktatásban nincs helye a politikának, de ez a beszélgetés nem az oktatás része. Továbbá különbséget kell tenni direkt pártpolitika, és közéleti témákról, például a demokráciáról szóló beszélgetések között. Az embernek az jut az eszébe, hogy minap ünnepelték éppen Sopronban a vasfüggöny lebontásának évfordulóját, most pedig mintha új kerítések épülnének.

Mellesleg a közjáték ellenére a részvételt egyik meghívott sem mondta le, tehát azt egy másik helyszínen, a belvárosban megtartják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Áder János előadást tart az egyetemen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2019.09.04. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes