„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Rákay egy stróman, Lázár pedig még Orbánnál is rosszabb lenne

7/03/2024 23:14

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter szerint Rákay Philip kormányközeli producer "nem adhatja el, ami nem is az övé", csak stróman Lázár János médiabirodalmában. A miniszter pedig szerinte még rosszabb lenne az országnak, mint Orbán Viktor, ez a közlekedés állapotán is látszik, és azon is, ahogy a kegyelmi botrányban nyilatkozva összemosta a pedofíliát a homoszexualitással.

2024. március 07. Esti gyors / részlet, Márki-Zay Péter (24.03.07.)
09:35
00:00

Fideszes belháború alakult ki a sajtóban: a Lázár Jánoshoz közeli Promenád24 nevű portál több cikkben durván támadta Navracsics Tibort, amiért találkozott Márki-Zay Péterrel. Rákay Philip kormánypárti influenszer, a Promenád24 többségi tulajdonosa szerdán utasítást adott, hogy állítsák le a területfejlesztési miniszter szidalmazását a lapban.

Az első cikk A buzizó polgármester és az „európai fideszes” meleg kézfogásai címmel jelent meg február közepén, majd február 24-én jött a következő Navracsics pénzt ad Márki-Zaynak címmel. Ebben az áll, hogy „Soros György tömi az egyik zsebét dollárokkal, a másikba Navracsics Tibor pakolná a forrásokat. Hazaáruló politikussal bratyizik a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.”

Az egyik érintett, a hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje az Esti gyorsban azzal kezdte: a Fideszen belüli repedések mostanában sorra kerülnek napvilágra. Az nem lepi meg Márki-Zay Pétert, hogy Lázárt sokan elutasítják a Fideszben, az viszont igen, hogy mennyire ingerülten reagál, úgy tűnik, nem nagyon tudja türtőztetni magát. Azt, hogy legalábbis Lázár sugalmazta ezeket a cikkeket, ha nem konkrétan ő diktálta őket, maga Navracsics Tibor mondta el, aki szerint Lázár vagy megtanulta ezeket, vagy tőle jöttek az ötletek, hiszen annyira egyetértett a tartalmukkal.

Rákay Philip azt is közölte, hogy kiszáll az említett hódmezővásárhelyi médiacégből, a jelek szerint nem akar részt venni a miniszterek csatájában, és eladja tulajdonrészét, amelyre Márki-Zay is bejelentkezett. Erre az ellenzéki politikus úgy reagált: „azt Magyarországon mindenki tudja, hogy a Fidesz a lopásnál jobban csak a hazudozáshoz ért”. Szerinte Rákay azt próbálja eljátszani, hogy ő tényleges tulajdonos Lázár rádiójában és hírportáljában, és most döntött az eladásról, ezért befektetőt keres. A polgármester azt mondta, elhatározta, hogy „lehívja a blöfföt”, hiszen ha Rákay tényleg tulajdonos lenne, a legjobb ajánlattevőnek adná el a részét. De a válasza rögtön egyértelművé tette, hogy ő egy stróman, annyi köze van ezekhez a médiumokhoz, mint „Mészáros Lőrincnek Orbán vagyonához”. Szerinte ez olyan, mint amikor Lázár János hat éve „arról hazudozott”, hogy fogalma sincs, ki épít kastélyt az ő földjei kellős közepén, holott mindenki tudta, hogy kiről van szó.

Felidézte, hogy Lázár már korábban is üzengetett Orbán Viktornak, például amikor 2018-ban leváltották a miniszteri posztjáról, arra utalt, hogy az ő valódi célja a miniszterelnökség. Ugyanakkor Márki-Zay szerint az ország, ha lehet, csak még rosszabb helyzetben lenne Lázárral, ez a közlekedés állapotán látszik is. Vagy például azon, hogy a kegyelmi botrányban nyilatkozva a miniszter összemosta a pedofíliát a homoszexualitással – tette hozzá a polgármester. Szerinte Lázár nem tudja megbocsátani a „megaláztatást”, ami a hódmezővásárhelyi emberek részéről érte, és a várost is vissza akarja szerezni.

Hódmezővásárhelyen nem Lázárnak, hanem a Fidesznek van tábora, ha a miniszter egyszer veszi a bátorságot és tényleg szembefordul Orbán Viktorral, akkor a fideszesek a kormányfőt fogják választani, és ezzel ő maga is tisztában van. Márki-Zay szerint Orbán Viktor nem hagyta jóvá, hogy Lázár letámadja Navracsics Tibort. Aminek a mögöttes tartalma a lényeg szerinte, ugyanis Lázár megüzente, hogy ha egy város (ez esetben Hódmezővásárhely) ellenzéki polgármestert választ, akkor a kormány nem működik vele együtt, semmilyen támogatásra nem számíthat. A normatív támogatásokat ugyan megkapták az elmúlt években, de az Orbán-kormány jó ideje nem ad eleget, elvette a saját bevételeiket és így megteremti a politikai diszkrimináció lehetőségét, vagyis a számára szimpatikus polgármestereket díjazza. Navracsics Tibor most nagyobb jóindulatot, megértést mutat az ellenzéki vezetésű városok iránt, mert ő felel a kormányban a brüsszeli pénzek hazahozataláért, a „guruló eurókért”, és ez nem tetszik Lázár Jánosnak – vélekedett Márki-Zay Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió/Mátyus László

Esti gyors
2024. március 7., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Rózsa Péter