„Klubrádió
Reggeli gyors

Marica grófnő, Cirkuszhercegnő. Ki ő?

19/04/2019 19:05

| Szerző: Klubrádió

Kopstein Imre, azaz Kálmán Imre lánya Mexikóból jött átvenni a Mensch-díjat. A világhírű zeneszerző tartotta magát az alapértékekhez - mondja Yvonne.

2019. április 18. Reggeli gyors - részlet 19. 04.18. Kálmán Yvonne
05:13
00:00

Rendhagyó holokauszt emléknapot tartott a Mensch Alapítvány az operettszínházban. Nemcsak tiszteletteljes emlékezés volt ez a 75 évvel ezelőtt történtekre, de ünnepe volt a zenének és az életnek is. Az Operettszínház kiválasztása az esemény helyszíneként nem volt véletlen, merthogy az alapítvány az ilyenkor szokásos díját is kiosztja egy Menschnek, jiddisül: jó és igaz embernek. Az idén ezt a díjat poszthumusz Kálmán Imre, a világhírű és mindmáig ünnepet zeneszerző kapta meg. Méltatta őt Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, akárcsak az alapítvány megálmodója, Geiger András. A díjat Mexikóból jött átvenni a lánya, Kálmán Yvonne. Aki állítólag magyarul mindent ért, de ha szabatosan akar fogalmazni, akkor inkább más nyelven szólal meg. Így volt ez a ceremónián is. Megköszönte édesapja nevében a díjat, majd azért magyarul is szólt pár szót

Megköszönte azoknak, akik felléptek, merthogy a fél Operettszínház is eljött, hogy ezen a rendkívüli eseményen Kálmán Imre operetteket énekeljen a közönségnek. Marica grófnő, Csárdáskirálynő, Cirkuszhercegnő… stb.

Kálmán Imre 1915-ben hagyta el először Magyarországot, akkor még csak Bécsbe ment, azonban a zsidóüldözés, az Anschluss idején, 38-ban Bécsből is odébb állt az egyébként Siófokon született Kopstein Imre, és Amerikában kötött ki. 1953-ban Párizsban érte utol a halál, a Francia Köztársaság becsület érdemrendjének lovagi címét adományozták neki. A lánya olyannyira meghatódott az ünneplésen, hogy utána nehezen talált szavakat, amikor édesapjáról kérdeztem, hisz akkor ő még csak 18 éves volt, amikor édesapját elvesztette, most viszont 82. Mi jut először eszébe róla, ha maga elé képzeli.

Csodálatos kék szemei voltak, és a legkedvesebb ember volt a világon. Noha már akkor is népszerű volt operettjeivel, keveset utazott. Ha viszont utazott, akkor mindig az egész családot vitte magával, no és a kutyákat. Három tacskója volt.

Megerősíti, hogy valóban zárkózott ember volt, persze a családjával nem, de egyébként mindenki mással. Majd amikor megkérdezem, hogy mennyire tartotta magát zsidónak, követte-e a hagyományokat Kálmán Yvonne azt mondja:

El kell mondjam, hogy nem tartottuk magunkat a zsidó hagyományokhoz., a judaizmushoz. Azt hiszem azért, mert az apám anyámnak és a nővéremnek jobb életet akart, és így lettünk katolikusok. Szóval engem katolikusként neveltek. De azt gondolom, ez nagyon fájhatott apámnak.

Hosszasan elgondolkodik Yvonne:

De tudja, ezek nagyon borzalmas idők voltak. Egyébiránt nem volt vallásos, talán azelőtt, hogy én megszülettem. A zsidóságát persze nem titkolta. Tartotta magát azokhoz az alapértékekhez, ahhoz, hogy mindenkit ugyanazok a jogok illetnek meg, mindenkivel nagyon tisztességesen bánt. Őszintén mondom, csodálatos ember volt.

Mind a mai napig népszerű, tudja-e követni mikor hol játsszák a műveit?

Folyamatosan nem tudom követni, de ha valami új előadás van, akkor azokat igyekszem megnézni és persze időnként javaslatokat is teszek, mit lenne érdemes előadni. Most is például meglepődtem azon, hogy könyvet írt róla Benedek István Gábor és azt is most tudtam meg, hogy életmű előadással is készülnek októberi bemutatóval. Szóval csupa meglepetés fogadott, és olyan nagy boldogsággal tölt el, hogy nem felejtik el, még midig nagyon szeretik a hazájában, mert az összes közül, Magyarországot szerette ő is a legjobban.

Yvonne elmondja, hogy rokonsága nem él itt, és ehhez képest sokat utazik még mindig Magyarországra, mert nagyon sok barátja él itt.

Itt van előttünk a lábnyoma is az aszfalton, amott a szobra. Magyarország tényleg értékeli azt, amit apám adott ennek az országnak. És ez nagyon boldoggá tesz, csoda, hogy szeretek itt lenni? – nyilatkozta a Klubrádiónak Kálmán Yvonne, a világhírű operettszerző lánya.

Csernyánszky Judit interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.