„Támogassa
Reggeli gyors

Mára Európa-szerte "magyaroznak" amikor jogállamisági problémákról beszélnek

17/11/2023 09:29

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A spanyol Pedro Sánchez sikere megmentette az egyik nagy EU-országot az olyan kormánytól, mint a magyar – írja a Der Standard. Olyan érzékenyek a gázárak a geopolitikai befolyásra, hogy nem dőlhetünk hátra két háború mellett – írja piaci elemzésében a Frankfurter Rundschau. Találtak Hamász-alagutat az al-Sifa kórház alatt? Nem mindenki hisz az izraeli hadsereg által közzétett anyagok bizonyító erejében. Nemzetközi lapszemle.

2023. november 17. Nemzetközi lapszemle/ Kárpáti János 2023.11.17.
05:11
00:00
Korántsem büszkén, de elmondhatjuk, hogy Magyarország hivatkozási alap, a jogállamiság hiányának a példája lett a nemzetközi médiában, most történetesen a spanyol kormányalakítással kapcsolatban is. Pedro Sánchez sikere megmentette az egyik nagy EU-országot az olyan kormánytól, mint a magyar – írja kommentárjában a liberális szemléletű bécsi Der Standard.

Reiner Wandler szemleírót az késztette az összehasonlításra, hogy a legutóbbi spanyol parlamenti választáson ugyan a jobboldali Néppárt kapta a legtöbb voksot, ám az eddigi kormányfő, a szocialista Sánchez – a szeparatista politikusoknak amnesztiát biztosítva – békemegállapodást kötött a katalánokkal, és így megőrizhette székét. Most a Der Standard megfogalmazása szerint tűzfallal lehet elszigetelni a Vox nevű szélsőjobboldali pártot. Ez jó hír, nem csupán Spanyolországnak, hanem egész Európának – vélekedik az osztrák lap szerzője, és megállapítja: Spanyolország többnemzetiségű állam, bármennyire is próbálták ezt korábban figyelmen kívül hagyni. 

Aki viszont azt hinné, hogy itt csak a liberálisok dobálóznak a magyar hasonlattal, téved. A felizzott spanyol politikai légkörben a néppártiak heves támadásokat intéztek Sánchez ellen. Mint a Reuters hírügynökség jelenti, Esteban Gonzalez Pons néppárti főtitkárhelyettes az amnesztiamegállapodást a jogállamiság magyarországi sérelmeihez hasonlította. Követelte ezért, hogy az Európai Unió avatkozzon közbe Madriddal szemben is.

Tüntetés az amnesztiatörvény ellen Spanyolországban
 
Tüntetés az amnesztiatörvény ellen Spanyolországban,
Madrid, 2023. november 13.
 
 Fotó:  MTI/EPA/EFE/Marsical
 

Az, hogy jelenleg alacsonyak a gázárak, a németországi tárolók tele vannak, a téli szükséglet biztosított, még nem ok arra, hogy engedjünk az éberségből – írja nemzetközi gázpiaci áttekintésében a Frankfurter Rundschau. A lap számításai szerint a készletek teljes feltöltöttsége is csak azt jelenti, hogy Németország két téli hónapon át tudná kihúzni, ha megszakadna a további ellátás. Márpedig Magyarország továbbra is orosz gázt használ, és ha az orosz gázszállítások kiesnének, akkor Európa délkeleti részébe Németországon keresztül kellene eljuttatni a pótlást, ami a gázárak emelkedéséhez vezetne.

A Frankfurter Rundschau cikkéből kiderül, hogy a geopolitika nem csupán az ukrajnai háborún keresztül érzékelteti a befolyását a gáz árának alakulására, hanem a közel-keleti háborús helyzet nyomán is. Ezt példázza, hogy az izraeli partok közelében található Tamar tengeri gázplatformnak a leállítása, amire a Hamász támadása után került sor, jelentős mértékben emelte a hajókon szállított LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz árát, holott a Tamar a világ LNG-kibocsátásának csupán 2 százalékát adja.

 
 Cseppfolyós földgázt (LNG) szállító tanker
 
Forrás: Facebook
 

Végezetül arról, ami ezekben az órákban igen élénken foglalkoztatja a nemzetközi médiát, nevezetesen: bizonyítható-e, hogy Izrael Hamász-alagútra bukkant a gázai al-Sifa kórház alatt. A kérdés azért fontos, mert Izrael egyik kulcsállítása, hogy a palesztin terrorszervezet az övezet legnagyobb egészségügyi létesítményét mintegy fedezékül használta, és onnan folytatott harci tevékenységet. A Hamász ezt tagadja. Ha viszont igaz az állítás, akkor megdől az a tétel, hogy Izrael a hadijoggal ellentétesen cselekedett, amikor rátámadt a kórházra, ahová időközben már be is hatoltak az izraeli katonák.

Ma hajnalig annyit lehetett tudni biztosan, hogy az izraeli hadsereg közzétett egy videófelvételt és egy fényképet, amelyekről azt állítja, hogy az al-Sifa épületkomplexum alatt kiépített alagúthoz levezető egyik aknát mutatják. A közlemény szerint találtak egy teherautót is, amelyben nagy mennyiségű fegyver volt. A videón és a fotón látható üreg szélén deformálódott fémidomok vannak.

Mint az amerikai Newsweek hírportálján olvasható, a közösségi médiában többen kétségüknek adnak hangot a bizonyítéknak szánt izraeli felvételek hitelességét illetően. Van, aki szerint maguk az izraeliek építettek bunkert a kórház alatt még 1983-ban. A Newsweek által idézett Jackson Hinkle amerikai konzervatív influenszer azt írja: amit bemutattak, az csupán egy kráter, semmi alagút, semmi Hamász, semmi kórház. Hinkle szerint két nappal korábban Izrael Hamász-alagútnak hazudott egy liftaknát, amely több mint kétszáz méterre van a kórháztól.

Mások viszont hitelt adnak az izraeli katonai tájékoztatásnak. Moshe Schwartz, a Yeshiva Világhiradó riportere például saját felvételekkel, a környező épületek képével támasztotta alá, hogy a bemutatott alagútlejárat igenis az al-Sifa kórház területén található.

Az izraeli hadsereg az X-en (korábbi Twitter) közzétett egy másik videót is, amelyen a teherautó látható, és a kísérőszöveg szerint AK-47-es gépkarabélyok, mesterlövészpuskák, gránátok és más robbanóanyagok voltak rajta.

A lapszemlét meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.