„Klubrádió
A lényeg

Bizonytalanok a kormány kilátásai Spanyolországban, további tüntetések várhatók

13/11/2023 12:27

| Szerző: Klubrádió

Bizonytalanok a kormány kilátásai Spanyolországban és várhatóak a hétvégihez hasonló tüntetések – erról beszélt a Klubrádióban a BGE Nemzetbiztonsági Kapcsolatok Tanszékének docense. Domonkos Endrét annak kapcsán kérdeztük, hogy a hétvégén több tízezren tiltakoztak Spanyolország számos városában a katalán szeparatista vezetőknek amnesztiát biztosító, készülő törvény ellen a Konzervatív Néppárt felhívására.

Tüntetés az amnesztiatörvény ellen Spanyolországban
 
Tüntetés az amnesztiatörvény ellen Spanyolországban
 
 Spanyol zászlókat lengetnek tüntetők a 2017-ben alkotmányellenesnek nyilvánított katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás elleni tiltakozáson Madridban 2023. november 12-én. Az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) felhívására több spanyol nagyvárosban vonultak utcára az emberek, hogy tiltakozzanak a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) törvénytervezete ellen.
Fotó: Marsical / MTI/EPA/EFE/Marsical
 

Előzőleg jelentették be, hogy a Szocialista Munkáspárt megállapodott az Együtt Katalóniáért függetlenségi párttal a most ügyvivő miniszterelnök Pedro Sánchez kormányfővé választásáról. Sáncheznek ahhoz, hogy újból kormányfő lehessen, már csak a Baszk Nacionalista Párt együttműködése hiányzik.

2023. november 13. A lényeg (2023.11.13.) Domonkos Endre a spanyolországi tüntetésekről
00:57
00:00