„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„Már nem ájulnak el az emberek semmitől”

27/03/2021 06:50

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Mátrai Zsuzsa énekessel beszélgetett régi fellépésekről, a családjáról és arról, hogyan tölti mostanában az idejét.

2021. március 26. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. március 26., péntek 10:00)
79:07
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
A műsor elején nosztalgiáztak kicsit, és felelevenítették nem csak a közös haknikat, de visszamentek időben egészen a kezdetekig, és Mátrai Zsuzsa elmesélte, hogyan került közel a zene világához. Majláth Júlia zenepedagógusnál kezdett énekelni tanulni, aki már a közös munka elején felismerte benne a tehetséget. Innen egyenes út vezetett ugyan a színpadig, azonban az akkori hatalom csak egy határig engedte el. Rengeteg kislemezét adták ki, és folyamatosan koncertezett, sok sláger fűződik a nevéhez, nagylemeze viszont nem jelent meg. Ahogy Mátrai Zsuzsa mondja, fogalma sincs, miért nem volt kegyelt. Cserháti Zsuzsához hasonlóan neki sem jött meg akkoriban a nagy áttörés.

Azt azonban egyáltalán nem bánja, hogy az ő fiatal korában ez a szakma másképp nézett ki: szépen kellett felfelé haladni a ranglétrán, aminek annyi előnye mindenképpen volt, hogy amit elértek, azt sokkal jobban megbecsülték. Mátrai Zsuzsa hozzátette, ezért is fordított éppen akkora energiát egy kis falubeli haknira, mint egy nagykoncertre a Pécsi Nemzeti Színházban.

Habár – tette hozzá – azt megválogatta, hogy milyen éjszakai mulatókban énekelt. Csak egy bizonyos szint felett vállalt fellépést. Így voltak koncertjei a Maximban, a Béke Kupolában vagy éppen a Moulin Rouge-ban. A Kamara Varietében 10 évig dolgozott, többek között Szécsi Pállal és Máté Péterrel.

Mátrai Zsuzsa: Che M'importa Del Mondo (kislemez 1965)
 
Mátrai Zsuzsa: Che M'importa Del Mondo (kislemez 1965)
 

Az énekesnő elmondta, nem csodálja, hogy ma már nem ájulnak el az emberek egy-egy művész láttán, hiszen hírességekkel van tele minden csatorna, míg amikor ő kezdte a pályáját, csak egy tévé volt, és nagyon kevés szórakoztató műsor. Mindenki ugyanazokat a slágereket dúdolta.

Mátrai Zsuzsa a műsorban mesélt az itthon szervezett haknikról és az Interkoncert rendszeréről is, aminek segítségével beutazta az egész világot. Az észak-amerikai kontinens számos államában volt fellépése. És míg itthon a külföldiek által látogatott szórakozóhelyeken, mint például a Moulin Rouge, angol nyelvű műsora volt, addig az Egyesült Államokban a magyar közösségnek énekelt, természetesen magyarul.

Mátrai Zsuzsa: Mondd, ki után futsz (kislemez 1966)
 
Mátrai Zsuzsa: Mondd, ki után futsz (kislemez 1966)
 

Az adásban mesélt fiáról is, aki 14 éves koráig komolyzenei képzésben részesült, hogy aztán átpártoljon a jazzhez. Ma már San Franciscoban él a családjával, és csak fellépni jár haza. Ennek ellenére nagyon szoros a kapcsolatuk, minden nap Skype-on beszélgetnek.

Mátrai Zsuzsa mesélt arról is, manapság mivel tölti az idejét. Bevásárolnak neki, de maga főz, és sokat sétál a Tabánban. Két éve még koncertezett, és még manapság is hívják különböző műsorokba beszélgetni.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2021. március 26. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes