„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Már a Balaton medrének lenyúlása ellen is küzdenünk kell"

20/06/2023 12:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A balatonvilágosi polgármester olyan előterjesztéseket rakott le a testület elé, amelyek nem teljeskörűek, ebből adódóan félrevezetők. Se látványterveket, se hatástanulmányokat nem mutat be – mondta Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese.

2023. június 20. Reggeli gyors - részlet 23.06.20. Bukovszky András
11:09
00:00

Az Aligai Fürdőegyesület birtokába jutott információk szerint az balatinvilágosi önkormányzat fizetős strandjától 100 méterre fog elhelyezkedni a 120 m²-es „szigetet képző stég” és legalább 7000 m²-en fog elterülni a „zárt pálya”, ahol majd többek közt vízibanánozni és vízipisztolyozni lehet.

A mérce megjegyezte, Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese önkormányzati képviselőként nem szavazta meg a fejlesztést.

"A partvonallal párhuzamosan 300 méter hosszan teljesen megszüntetik a lakosok hozzáférését a Balatonhoz" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Bukovszky. Ezek után részletezte, mekkora területek válnak elérhetetlenné.

Hozzátette, a fejlesztők az engedélyeket nem akarták megmutatni, a helyieknek, az ügyvédjeikhez irányították el őket. Ezt követően keresték meg Bukovszkyt, aki megpróbál segíteni a falu lakosainak. Úgy látja, a jelen eset is azt bizonyítja, hogy "a Balaton medrének lenyúlása felgyorsul".

"Képzeljük el, hogy hamarosan a Balaton körül minden településen lekerítenek nagy részeket, amelyeket aztán beépítenek. Milyen hatása lesz ezeknek az élővilágra?" – foglalta össze a problémát. Hozzátette, már nemcsak a partvonal menti építmények, kisajátított területek ellen, hanem a tó medrének kisajátítása és környezetének károsítása ellen is küzdeni kell.

A polgármester olyan előterjesztéseket rak le a testület elé, amelyek nem teljeskörűek, ebből adódóan félrevezetők. Se látványterveket, se hatástanulmányokat nem mutat be.

Balatonaliga és Balatonvilágos nem egyedi esetek, hanem sokadik példái annak, hogyan privatizálják és teszik tőkefelhalmozásra alkalmassá a Balatont. Hasonló folyamatok zajlanak például Fonyódon, Balatonakarattyán, Tihanyban és a sort még lehetne folytatni – írja a portál.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Mohai Balázs

Reggeli gyors/interjú Bukovszky Andrással
2023.06.20., kedd 8:43
Riporter: Dési János