„Klubrádió
Bonyolult dolgok

Makacs dolgok-e a tények?

3/02/2022 06:31

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

A Bonyolult dolgok utolsó adásában Hammer Ferenccel beszéltük meg, lehetséges-e – és ha igen, akkor hogyan – szembeszállni a hamis információkkal, melyekkel teli a média.

2022. február 03. Bonyolult dolgok (2022. február 03., csütörtök 19:00)
55:55
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit Szerkesztők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit

2017-ben az év szava lett a FAKE NEWS, de ma már inkább akkor használjuk, ha egyáltalán nem akarjuk figyelembe venni azt, amit a másik fél állít, vagy ha biztosak vagyunk benne, hogy a másik állítása ránk rossz fényt vethet. A választások előtt ömleni fognak ránk a hírek, ember legyen a talpán, aki el akar igazodni bennük, és persze választásra készülő felek az igazmondás helyett jellemzően inkább győzni akarnak. És sokszor az is előfordul, hogy a hírben szereplő mondatok külön-külön igazak, csak épp a kontextus teszi őket hamissá.

Hammer Ferenc
 
Hammer Ferenc
 

Nemrég elindult a Lakmusz, az első hazai tényellenőrző oldal, a készítői azt remélik, hogy az emberek veszik majd a fáradságot, hogy az őket érintő és érdeklő hírek mögötti tényeknek utána néznek majd. Hammer Ferenc médiakutatóval, szociológussal, egyetemi oktatóval beszélgettünk.

Ez az utolsó Bonyolult dolgok… köszönjük szépen a türelmüket és a figyelmüket, a korábbi műsoraink az archívumban és a podcast-felületeken továbbra is elérhetők. 

Bonyolult dolgok
2022. február 3. csütörtök 19:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Bálint Judit és Korpás Krisztina