„Támogassa
Esti gyors

Mák helyett dumákkal – Kárpáti Iván jegyzete

7/11/2023 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván

Nincs az a béremelés, nyugdíj-kiegészítés, amit ne cincálna szét pillanatok alatt az infláció. Elfelejtettük már milyen, amikor egyik pillanatról a másikra száz forint csak hatvanat ér, vagy még annyit sem.

2023. november 07. Esti gyors-részlet (2023.11.07. Kárpáti Iván jegyzete)
01:57
00:00
Ennél az inflációnál kevés szemetebb dolog van, talán még az ananászos pizzánál is rosszabb. Papíron lefelé megy, de nem a statisztika jön szembe velünk a boltban, a hónap végén a földi halandók mást érzékelnek, ha a számlájukra néznek. A legfrissebb GKI felmérés ezt fényesen igazolja.

Nincs az a béremelés, nyugdíj-kiegészítés, amit ne cincálna szét pillanatok alatt. Elfelejtettük már milyen, amikor egyik pillanatról a másikra száz forint csak hatvanat ér, vagy még annyit sem. Akinek nincs megtakarítása már jóval hamarabb kifut a pénzből, akár a hónap elején, akinek meg van, az agyalhat, hogyan mentse meg, amit összeszedett valahogy. Az elmúlt évek csapásai, kezdve a coviddal, és az azokra adott válaszok, szerte a világban megágyaztak ennek, voltak, aki figyelmeztettek rá. Ha a bezuhanó gazdaságot, újabb és újabb pénzek zúdításával támasztják meg, akkor beindul az infláció. Igaz, mást nagyon nem lehetett tenni, nem mindig van tökéletes megoldás.

Persze itt is találunk hungarikumot. A magyar gazdaságot, már jóval a bajok előtt is túlfűtötték, Orbán politikájának fontos legitimációja volt a folyamatos növekedés. Így amikor beütött a baj, nem volt eszközünk, a monetáris politika letolt gatyával állt a csalánosban. Az egészet betetőzte a választások előtti osztogatás, ami mostanra elégett, elfogyott, elértéktelenedett. Az infláció a tervgazdasági intézkedések miatt messze az európai átlag felett tetőzött és még mindig magas. Ezt is lehetett tudni, komoly irodalma van, elő lehet venni Kornai János munkáit.

És mivel kábítanak minket eközben? Ahogy Hofi mondta: dumákkal. Ebben sincs változás, mindig lesz rá kereslet.

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. november 7-i Esti gyorsban hangzott el.