„Köszönjük,
A lényeg

A Nemzeti Bank szerint a gazdasági visszaesés oka a magas infláció és az amiatt visszaeső fogyasztás

29/08/2023 17:14

| Szerző: Klubrádió

A szolgáltatások esetében az infláció később emelkedett, és lassabb ütemű, ami gátolja az infláció csökkenését. Várhatóan az ősz folyamán egyszámjegyű lesz az infláció- emelte ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a keddi kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

"A gazdasági visszaesés fő oka a magas infláció, mert emiatt csökken a lakossági fogyasztás és mérséklődtek a beruházások" – hangsúlyozta.

Azt mondta, "első számú közellenség" továbbra is az infláció, nem dőlhetünk hátra, a pénzpiaci stabilitás fenntartása és az infláció csökkentése egyaránt cél.

A GDP-növekedés beindulásához az infláció mérséklődése kell, az árstabilitáshoz a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges – tette hozzá az alelnök.

Az Európai Unióban év/év alapon magasan Magyarországon a legmagasabb az infláció, de az idei adatokat tekintve az első hét hónapban már a régiós mezőnyben van a hazai pénzromlás, és Virág Barnabás szerint ha sikerül ezt a pozíciót tartani az év hátralevő részében, akkor nemcsak egy számjegyű lesz az infláció, de év/év alapon is a régiós mezőnyben lehet.

(forrás: Portfolio.hu, kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)