„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György a tartásdíj-javaslatról: Hangulatjavító intézkedés, jó tartalommal

11/05/2021 23:04

| Szerző: Klubrádió/szg

Szigorúbban lépne fel a kormány az elmaradt tartásdíjakkal szemben egy új törvényjavaslat szerint, amelyet kedden nyújtottak be. Magyar György ügyvéd amellett, hogy hangulatjavító intézkedésnek nevezte, egyetért a változtatással és a javaslat jogi tartalmával. Kifogásolta viszont, hogy csak 2022-től lép hatályba és az akkor folyamatban lévő ügyekre lesz érvényes. Hozzátette: ezt olcsóbb és könnyebb meglépni ennek a „jómódú, de fukar” kormánynak, mint hozzányúlni a nyugdíjakhoz.

2021. május 11. Esti gyors / részlet, Magyar György (21.05.11.)
06:10
00:00

Szigorúbban hajtják majd be a tartásdíjakat, az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek.

Magyar György ügyvédet kérdeztük, aki elmondta: könnyebb jogot változtatni, mint az alkalmasság hatékonyságát növelni. A jogváltoztatás ebben az esetben indokolt, a tartalma helyénvaló, mert igen hosszú idő óta nem változtak a behajtási lehetőségek. Itt „a megítélt gyermektartási díjak állam általi megelőlegezéséről” van szó, elsősorban arról, amikor a kötelezett a bírói ítélet ellenére nem teljesít, vagy amikor lehetetlen a megállapított összegek behajtása. Ezen változtat a törvény, hozzányúl a végrehajtási törvényhez, hogy gyorsabb legyen, a családvédelmi törvényhez, hogy nagyobb legyen a jogosultsági kör, és a polgári perrendtartáshoz, hogy nagyobb legyen a jogosultsági kör. Összefoglalva szerinte az irány nagyon helyes, és ami eddig meg volt határozva, hogy ki kérhet állam általi előlegezést meg nem fizetett gyermektartásdíj után, azt szükséges volt naprakésszé tenni.

Eddig szűk volt ez a lehetőség, meghatározták a szociális feltételeket, sok utánajárásra volt szükség, mindenféle hatósági egyeztetés mellett. Ha ki akart bújni a kötelezett, mondjuk olyan helyre költözött, ahol nem lelték, most előbb előlegeznek, aztán „átfordul a rendszer”. Magyar György szerint ez helyes, mert az állam sokkal könnyebb helyzetben van, mint például az az anyuka, aki egyedül, tartásdíj nélkül nevel három gyereket.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabály csak 2022. január 1-től lép hatályba, és az akkor folyamatban lévő ügyekre alkalmazzák, tehát idén bő fél évig még nem, aminek nem örül. Hangulatjavító intézkedésnek is nevezte, mert egyrészt lesznek jövőre választások, és akkor kell ennek érvényt szerezni, másrészt most vannak a költségvetési tárgyalások és ennek van költségvetési vonzata. Ezt olcsóbb és könnyebb beszámolni ennek a „jómódú, de fukar” kormánynak, mint mondjuk hozzányúlni a nyugdíjakhoz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors
2021. május 11., kedd 18:35
Műsorvezető: Kárpáti Iván