„Támogassa
Esti gyors

Magyar közpénzből luxusszálló Erdélyben

10/07/2023 20:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Összesen kilenc luxusszállót építenek magyar támogatások bevonásával Erdélyben – Egyed Ufó Zoltán, az Átlátszó Erdély munkatársa számolt be kutatásáról.

2023. július 10. Esti gyors - részlet 23.07.10. Egyed Ufó Zoltán
08:02
00:00

Magyar állami közpénzből alapítványokon keresztül – 50 százalék önrész mellett – létesítenek luxusszállót Erdélyben, Gyergyóremete közelében. E projekt érdekességeiről részletesen számolt be az Átlátszó Erdély.

Címaszavakban:

  • az építés kivitelezője az Bayer Agrouniver, amelnyek fő profilja: "a másféle húsmarhák tenyésztése és szaporítása, illetve marhaondó termelés",
  • a korábban 6 csillagosnak hirdetett szállóra állami támogatást vettek fel, noha az csak 3-5 csillagos hotelek esetén vehető igénybe,
  • az engedélyek kibocsátásának dátuma és a kivitelezés kezdete sem egyértelmű.
 
Gyergyóremete, Erdély
Fotó: Youtube
 

"Összesen kilenc luxusszállót építenek ilyen támogatások bevonásával" – mondta az Esti gyors hétfői adásában a cikk szerzője, Egyed Ufó Zoltán. Hozzátette, Székelyföldön nincs igazán Bálványoson kívül máshol luxusszálló. "Nem tudom felmérni, mekkora igény van luxusszállodákra (...), biztos vagyok benne, hogy van igény rá a magyar kormány, vagy az ő embereik részéről" – tette hozzá.

Nem várt események

Azt is érdekesnek tartja, ahogy helyszíni vizsgálódását fogadták az építkezők. Amikor befejezte a fotózást az épülő szállónál, és elindult vissza a falu felé, két fekete autó előzte meg, majd állta el útját. A járművekben utazók – a Bayer munkatársai – arra voltak kíváncsiak, miért fotózott, ezek után Ufó is feltett volna kérdéseket, amely kérését előbb elfogadták, majd félúton az iroda felé ismét megállították és azt mondták, senki nem fog tudni válaszolni neki az irodában.

Ezek után, napokkal a cikk megjelenését követően megjelent Ufó háza előtt egy fekete autó, benne három fenyegető külsejű emberrel. Ufó és családja éppen nem volt otthon, így a szomszédjától tudta meg, hogy az autó sokáig várakozott, majd elhajtott, később újra megjelent, akkor már meg is kérdezték a szomszédot: "Hol van az a patkány Ufó?" Ezek után arra is rákérdeztek, hogy van-e családja, ami a kontextusból adódóan szerinte burkolt fenyegetés. Az erdélyi újságíró ezek után kíváncsian várja, mi történik, ha hazatért a nyaralásból.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Egyed Ufó Zoltánnal
2023.07.10., hétfő 18:38
Riporter: Dési János