„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar: Abszurd, ahogy a kormány jogszabályt alkot

4/04/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egy új tervezet értelmében az igazságügyi miniszter komolyabb korlátozások nélkül hozzáférhet az ügyészségi iratokhoz. Magyar György ügyvéd szerint, ha valamiről nincs kifejezett rendelkezés, a kormány hoz rá egyet. A mód, ahogy ezt teszik véleménye szerint "szétveti a jogot" és abszurd. "Borzasztországot csinálnak" – mondta.

2024. április 03. Megbeszéljük - részlet 24.04.03. Magyar György
15:15
00:00

Kedd este Semjén Zsolt benyújtott egy törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, amelynek szövege az Igazságügyi Minisztériumban készült, az előadója maga Tuzson Bence miniszter lesz – írta meg a 444. Ennek része, egy olyan módosítás is, amelynek lényege, hogy az új igazságügyi miniszter komolyabb korlátozások nélkül hozzáférhet az ügyészségi iratokhoz. A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit exférje, Magyar Péter által nyilvánosságra hozott felvétel tartalma alapján kérdesessé vált, hogy belenyúlhat-e ezekbe az anyagokba.

"A helyzet siralmas. Azt látom, hogy a hatalom most már kapkod, és elkezdi a jogszabályokat barkácsolni. Ennél nagyobb szégyen nagyon ritkán adódik, hogy egy 74 oldalas salátatörvénybe belecsempészik a 27. oldalt, amely nem szól másról, mint hogy az igazságügyi miniszter megtekinti az ügyészség határozatait" – mondta a Megbeszéljük szerdai adásában Magyar György ügyvéd. Hozzátette, bár a dolgot "jogalkotási problematikába és jogkövetésbe csomagolják", de látható, hogy nem erről van szó.

Szerinte arról sincs szó, hogy belenyúlhatnak az ügyészségi iratokba. "Ezt azért már ők sem merik megcsinálni. Ehelyett utólagos vizsgálatról beszélnek, és annak adnak lehetőséget ebben a salátatörvényben, ha az ügyészség hozott egy végleges döntést, például megszüntetett, vagy elrendelt egy nyomozást, és azzal szemben már nincs helye rendes jogorvoslatnak, csak rendkívüli jogorvoslatnak, akkor az iratokat az igazságügyi miniszter bekérheti, és anonimizált formában olvasgathatja" – foglalta össze.

Hozzátette, a kormánypárt átállt arra a joggyakorlatra, hogy ha valamiről nincs kifejezett rendelkezés, hoznak rá egyet. "Onnantól kezdve mindenről el lehet mondani, hogy van rá jogszabály. Ennél átlátszóbban nem lehet bűnözni, és a jogot szétvetni" – mondta Magyar. Az Európai Bizottság már többször jelezte, hogy ez ellene megy az uniós normáknak, az Európai Parlament pedig azért perli az EB-t, mert ennek dacára is ad pénzt Magyarországnak, hogy a kormány az igazságszolgáltatás kontrolljait felszámolja.

"Borzasztországot csinálnak, elfelejtve és elfeledtetni próbálva az állampolgárokkal azt, hogy az ügyészég független, semmi köze a kormányhoz. Az Országgyűlés alá tartozik az ügyészség. Nem tartozik semmiféle beszámolóval. Ha a kormány mégis kíváncsi az ügyészek, az ügyvédek vagy a bírók joggyakorlatára, tessék konzultatíve felkészülni a jogfejlődésre, nem az iratokat megvizsgálni, betekinteni és utólag legalizálni, ez egész egyszerűen abszurd" – foglalta össze.

A telejs beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Magyar Györggyel
2024.04.03., szerda 17:20
Riporter: Bolgár György