„Klubrádió
Ötös

Maccabi-játékok: Holokauszt-túlélő is elindult

7/08/2019 16:00

| Szerző: Klubrádió

Német-izraeli kettős állampolgár, de magyar származású holokauszt-túlélő is elindult a budapesti Maccabi Európa Játékokon, félmaratonban állt rajthoz, teljesítette a távot. Jusztin Ádámmal, a Maccabi VAC elnökével beszélgettünk a sporteseményről az Ötösben.

2019. augusztus 07. Ötös / részlet - beszélgetés Jusztin Ádámmal (19.08.07.)
40:00
00:00

A Maccabi Világjátékokat négyévente rendezik, mindig Izraelben, ez a zsidó olimpia. Van dél-amerikai és európai „kistestvére” is, és nemcsak izraeli állampolgárok, hanem a zsidó közösség tagjai érkeznek az eseményre a világ sok országából - mondta Jusztin Ádám. Az 1800-as évek végén kirekesztették a zsidókat a hagyományos sporteseményekről, ezért hozták létre ezeket a sporteseményeket. A Maccabi Világjátékok a '30-as években indult.

Aki beszélt arról is, hogy a VAC az 1906-ban alapított Vívó-és Atlétikai Klub örököse, amelynél nem is a két sportág a lényeges (eleinte például nem is volt atlétika), hanem az, hogy ha a V és az A betűt egymásra tesszük, akkor Dávid-csillagot ad ki.

A mostani, július 29. és augusztus 7. között rendezett budapesti Maccabi Európa Játékokon (EMG) volt olyan német holokauszt-túlélő idős férfi, aki magyar származású, izraeli kettős állampolgár. Német színekben indult félmaratonon, legyalogolta a távot - mondta Jusztin Ádám. Különleges ez a sportesemény, mert a junioroktól, 14 évesektől a masters (szenior) kategóriáig, 70-80 évesekig vesznek rajta részt. Van több mint húsz sportág sportág, olyanok is, amelyek nincsenek a hagyományos olimpián, mint a bridzs és a sakk, de a zsidó közösség körében nagy hagyományaik vannak.

A játékok a hagyományaiknál fogva elsősorban a versenyzőknek szólnak, de jönnek azért nézők. A budapesti helyszínek közül a Hajós Alfréd uszoda nagyon fontos volt, hiszen HA volt az első zsidó származású olimpiai bajnok, és ő tervezte az uszodát is. A játékokon részt vevő delegáltak száma 3000 volt - 42 országból érkeztek -, de közülük nem mindenki sportoló - ismertette Jusztin Ádám.

(Az index cikkében írt a játékok költségeiről: eszerint a 2015-ös berlini EMG körülbelül 1,8 milliárd forintba került.  A budapestire a kormány eleinte is 2,1 milliárd forintot szánt, de ezt később 2,8 milliárddal, 4,9 milliárdra növelték. A portál az összköltséget legalább 5,9 milliárdra teszi.)

(Az említett holokauszt-túlélő Shaul Ladany, aki felnőttként harcolt az izraeli hadseregben, majd gyaloglóként ott volt az 1968-as mexikói és az 1972-es müncheni olimpián is, amelyen terroristák támadtak az izraeli sportolókra. A 24.hu-nak adott interjúban elmondta: amikor meglátta a fegyvereseket, rögtön cselekedett, bezörgetett az amerikaiakhoz, akik értesítették a hatóságokat. A Maccabi-játékokon 83 évesen is elindult, egy félmaratont teljesített.)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg, de a YouTube-ra is feltöltöttük.

Ötös - Falusi Mariann-nal és Lang Györgyivel
2019. augusztus 07., szerda 10:00