„Támogassa
Reggeli gyors

Ligeti: Megint mi vagyunk az EU legkorruptabb országa

31/01/2024 12:00

| Szerző: Klubrádió

Egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország a Transparency International korrupcióérzékelési indexében, így tavaly után ismét az Európai Unió legkorruptabb országa lett. A 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb) ugyanúgy 42 pontot szereztünk, mint egy évvel korábban, de a hátrányunk nőtt, mert az utolsó előtti Bulgária 43-ról 45 pontra javított. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója beszélt erről a Reggeli gyorsban. 

2024. január 31. Reggeli gyors - részlet 24.01.31. Ligeti Miklós
14:29
00:00

"A legutóbbi jelentésünk azt mutatja ki, hogy Magyarország többedjére utolsó az Európai Unió korrupciós rangsorában. Most másodszor vagyunk egyedüli utolsó, korábban éveken át voltunk megosztott utolsók Romániával és Bulgáriával, csak ők már elléptek" - mondta Ligeti Miklós.

Az egy főre jutó nemzeti össztermékben is nagyon alacsonyak vagyunk. "A visegrádiak elhúztak előlünk - folytatta. - A 2004-ben vagy azt követően az EU-hoz csatlakozott volt szovjetblokk országok közül csak Románia, Bulgária és kismértékben Horvátország van mögöttünk. De például a baltiak már messze előttünk járnak."

Észtország pedig már lényegesen közelebb van ezeket a mutatókat tekintve az észak-európai országokhoz, ahol ugye magas a jövedelemtermelő képesség, és nagyon sikeresen visszafogták a korrupciót. Nagyon előnyös helyzetben van ilyen szempontból Észtország Ligeti szerint, "mert az észak-európai országokhoz húz, oda sorolódik be. Mi pedig szépen megyünk a történelmi barátokhoz, ahogy ugye Orbán Viktor fogalmaz, mi már Bulgáriával, Macedóniával, Bosznia-Hercegovinával vagyunk egy szinten. Elő Balkánból Balkánba árazódik le Magyarország."

"A korrupció az Magyarországon jelen van - összegezte -, nagyon súlyosan, mindent szétrohaszt, az átlagembereknek az életminőségét sokkal rosszabb szintre silányítja, mint ahol lenni képesek, élni képesek lennénk, ha ezt a korrupciót megfognánk."

Nem működik a szolgáltatás Magyarországon a humánszektorban, az egészségügyben vagy az oktatásban. "Magyarország a fejlett országok közül messze a legkevesebbet költ Európában ezekre - folytatta -, tehát azt, hogy nálunk nem jó minőségűek a humán szolgáltatások, hogy az emberek rosszabb minőségben élnek, mint ahogy szeretnének élni, azt sajnos itt most szenvedjük el. Már régóta és még nagyon huzamos ideig el fogjuk szenvedni valószínűleg, hiszen ezt, amit ilyen hosszan és ilyen tartósan romboltak le, azt nem lehet egyik napról a másikra felépíteni."

"Ez mind-mind arról szól - tette hozzá -, hogy azok a pénzek, amik elképesztő mértékben, hihetetlen összegben érkeztek az országba az elmúlt 20-30 évben az Európai Uniótól, itt ugye euró 10 milliárdokról van szó, hogy ez felszívódott, eltűnt, ebből Mészáros Lőrincek lettek, ebből üres és fenntartást igénylő stadionok lettek, ebből hatvanpusztai haciendák lettek. Itt egyetlen központi figura van, Orbán Viktor, akinek a láncolatát kell kiszolgálni."

A korrupció Ligeti szerint nincs a magyar választópolgárnak a szorongási toplistájában, ott az egészségügy egyébként sokkal markánsabban van jelen. "Tehát az, hogy a korrupcióval tisztában van, észleli, tudja, hogy ezek itt mind lopnak, az nem befolyásolja a pártpreferenciáját- fogalmazott. - Úgyhogy egyelőre a hatalom nyugodt lehet efelől sajnos, és láthatólag az Európai Bizottság korrupcióellenes meg jogállamisági követelményei sem hoztak áttörést. Valami igazsági reformot elbábozott a kormány, de ez is túl későn jött."

Reggeli gyors: interjú Ligeti Miklóssal
2024.01.31., szerda 7:15
Riporter: Para-Kovács Imre