„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti: Az állam túltitkosította magát, ki kell adnia az autópálya-koncesszió háttérszámításait

30/09/2022 10:22

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A bíróság elől is titkolta a Nemzeti Koncessziós Iroda az autópálya-koncesszió háttérszámításainak részletes adatait, végül azonban a Kúria úgy döntött, hogy ezt nem teheti meg az állami szerv, és a Transparency International Magyarország rendelkezésére kell bocsátania a dokumentációt. Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója volt a Reggeli gyors vendége.

2022. szeptember 30. Reggeli gyors - részlet 22.09.30. Ligeti Miklós
08:19
00:00

A Rogán Antal tárcájához tartozó Nemzeti Koncessziós Irodának ki kell adnia azt a háttérszámítást, amely alapján arra jutott a kormányzat, hogy 35 évre magáncégekre kell bízni a hazai gyorsforgalmi utak üzemeltetetését. Ebből derülhet ki, hogy jobban járnak-e az adófizetők, ha nem az állam, hanem a tenderen nyertes Mészáros Lőrinc-közeli cégek üzemeltetik a hazai autópályákat – írja a Szabad Európa. Hozzáteszik azt is, hogy a koncesszió számításaira az Európai Bizottság is kíváncsi lenne.

2021-ben indított pert a Transparency International Magyarország a Nemzeti Koncessziós Irodával szemben, miután a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó hivatal nem volt hajlandó kiadni a TI által beadott közérdekű adatkérésre válaszul a 35 évre szóló autópálya-koncesszió háttérszámításait.

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a választások után Mészáros Lőrinc és Szijj László érdekeltségei 35 évre nyerték el a magyar autópályák koncesszióját, de azt a kormány titkolta, hogy milyen szempontok alapján választották ki őket.

"Három fokon: a Törvényszéken, az Ítélőtáblán és a Kúrián is nekünk adott igazat a bíróság" – mondta a Reggeli gyorsban Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója ezt úgy értelmezi, hogy a bírósági döntések is igazolják a szervezet felvetését: a koncesszió háttérszámításait, és az azokhoz tartozó adatokat másfél éve hozzáférhetővé kellett volna tenni.

Hozzátette, a per bonyolult volt, hiszen senki nem tagadta, hogy az adatok közérdekűek. Azonban a közérdekű adatok sem lesznek automatikusan nyilvánosak. Bizonyos esetekben meg lehet tagadni a hozzáférést. Okszerű elvárása az államhatalomnak, hogy a munkafolyamatai védve legyenek, ezért a döntést előkészítő információkat nem kell közzétenniük.

Azonban a döntés már megszületett, a koncessziót odaítélték Mészáros és Szijj érdekeltségeinek.

Ligeti megjegyezte, hogy nemcsak azért vesztette el az állam a pert, mert a Transparency előtt titkolta ezeket az adatokat, hanem a bíróság előtt is. Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász pedig azzal érvelt, hogy az államnak lehet titka az adatigénylő előtt, de nem lehet titka a bíróság előtt. "A bíróság ezen bepöccent, hiszen megkapták a 43 oldalas dokumentációt, amelyben 40 oldalt teljes egészében, 3 oldalon pedig a számadatok voltak kitakarva" – mondta Ligeti.

A bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy a teljes dokumentáció ismerete nélkül nem tud ítéletet hozni az ügyben. "Az állam túltitkosította magát" – értékelte. Az egész szerinte az időhúzásról szólt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2022. szeptember 30., kedd 8:17
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert