„Támogassa
Esti gyors

Ligeti: Az adófizetők meghitelezik a kormány hatalmon maradását

20/09/2023 20:43

| Szerző: Klubrádió

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint csak a legutóbbi választáson a CÖF, illetve az általa tulajdonolt kft. "milliárdos tételben besegített a Fidesz győzelméhez". Ennek jelenleg nincs szankciója, mert a hatalom úgy akarja, hogy büntetlenül megúszható legyen.

2023. szeptember 20. Esti gyors / részlet, Ligeti Miklós (23.09.20.)
07:02
00:00

A 24.hu nézte át a civil szervezetek bíróságon leadott éves beszámolóit, illetve megvizsgált olyan forrásokat, amelyek a Fidesz-propagandához köthetők, mint a CÖF, Megafon, Aktuális média, Budapest beszél, és úgy találta, hogy három év alatt körülbelül 8 milliárd forint közpénzt költöttek el rájuk.

Ligeti Miklóst, a Transparency International jogi igazgatóját az Esti gyorsban arról kérdeztük, hogy lehet-e ezzel kezdeni valamit utólag; erre úgy válaszolt: a tömör és pesszimista következtetés az, hogy se előre, se utólag semmit. Nyilván ha a politikai osztály, illetve a hatalom birtokosai szembe akarnának nézni a harmincéves kampánykorrupcióval, vagy akár csak annak a tízéves közelmúltjával, amit a Fidesz 2013-14 óta működtet, akkor előremenő rendszerben könnyen fel lehetne számolni. De erre valószínűleg tartósan hiányzik a politikai a szándék, legalábbis ők nem tapasztalják, hogy a hatalom szempontjából lenne rá nyitottság.

A finanszírozási ügyekről úgy vélekedett: sajnos semmi újat nem talál a Transparency International Magyarország abban, ami most napvilágra került. Ezt a fajta kampány-munkamegosztást, hogy a Fidesz, mint párt a tőle karnyújtásira lévő fiókszervezetek, mint a CÖF, illetve az elmúlt pár évben kft.-ként, gazdasági szervezetként működő kampányoló csapatok között van, régóta látják, többször felhívták rá a figyelmet, ahogy a felhasznált közpénz mértékére is, de falra hányt borsónak bizonyult minden szavuk.

A kormány által létrehozott, elvileg átláthatóságot szolgáló szervezetek se szólhatnak bele ebbe az ügybe, mert ők csak az európai uniós forrásokkal foglalkozhatnak, és a választási kampányokba beáramló pénzek nem vagy csak rendkívül áttételesen, nehezen igazolhatóan származnak EU-s forrásokból. Itt nemzeti megoldás kellene, a magyar kormánynak, parlamentnek kellene fellépnie, de ezt eddig nem tette – ismételte meg.

 
A Megafon munkatársai. Forrás: A Kopsz Oszt
 

A Megafon a szerinte „dollárbaloldalt” támadva azt közölte, hogy ők kizárólag polgárok pénzéből működnek, ehhez képest a cikk szerint csak '21-ben kaptak 2,3 milliárd forint közpénzt. A szakértő erre úgy reagált: ha „forintjobboldalt” állítanak szembe a „dollárbaloldallal” (kizárólag azért használva ezeket a kifejezéseket, hogy valamennyire megpróbáljunk belehelyezkedni a hatalmi gépezet kampányüzeneteinek szóhasználatába), attól a rendszer nem lesz jobb, a lopás nem függ politikai oldaltól. A lényeg az átláthatatlan, szabályozatlan, közpénzeket büntetlenül felhasználó finanszírozási modell, ezt ők a Political Capitallal és a K-Monitorral már 2013-14-ben számokkal, vizsgálatokkal alátámasztva kimutatták.

Az, hogy a kampányból a CÖF kiveszi a részét, és miközben a Fidesz tolja a pozitív üzeneteket, hogy minden nagyon jó, a ők és a többiek pedig a negatív kampányt, hogy Gyurcsány meg Soros mennyire rossz, az nem változtat azon, hogy „a pénzek útja átláthatatlan és az adófizetők folyamatosan meghitelezik a kormány hatalmon maradását”. Csak a legutóbbi parlamenti választásnál végzett közterületi hirdetés-felügyelésük kimutatta, hogy a CÖF, illetve az általa tulajdonolt kft. „milliárdos tételben besegített a Fidesz győzelméhez”. Ennek jelenleg nincs szankciója, mert a hatalom úgy akarja, hogy büntetlenül megúszható legyen.

A nyilvánosság önmagában nem old meg semmit. Ha legalább az Állami Számvevőszék észrevenné, hogy az ellenzék kampányának finanszírozásában közreműködő Mindenki Magyarországa Mozgalom mintájára a kormány és a Fidesz kampányában résztvevő harmadik szervezetek ügyét ugyanolyan határozottan, eltökélten kivizsgálná és pénzügyi szankciókkal sújtaná, mint az ellenzéki esetben, akkor beszélhetnénk valami előrelépésről. De sajnos a CÖF-jelenség az ÁSZ radarja alatt marad; a legnagyobb botrány az, hogy a hatalom és az ellenőrző szervezetek részrehajlóan gyakorolják a hatásköreiket – összegezte Ligeti Miklós.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2023. szeptember 20., szerda 18:40
Műsorvezető: Szénási Sándor