„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti a szuverenitásvédelmi törvényről: A hatalom nem megsemmisíteni akarja ellenfeleit, hanem kontrollt gyakorolni felettük

20/03/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Kritikusait, potenciális kihívóit a hatalom nem akarja megsemmisíteni, kontroll alatt akarja tartani. Ezt a finanszírozás kizárólagosságával is meg tudják tenni – véli Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Velencei Bizottság a magyar szuverenitásvédelmi törvénnyel és hatósággal kapcsolatos javaslatairól beszélt.

2024. március 20. Reggeli gyors - részlet 24.03.20. Ligeti Miklós
08:25
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Európa Tanács Velencei Bizottsága a szuverenitásvédelmi törvényről szóló véleményében megvizsgálta a törvény főbb elemeit, különösen a választási kampányok külföldi finanszírozásának tilalmát, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását, tevékenységét, és a törvény módosítását javasolja. Egész pontosan azt kifogásolják, hogy nincs garancia a testület függetlenségére.

Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter ennek kapcsán elmondta, nem számít a Szuverenitásvédelmi Hivatal leépítésére a mostani ajánlás nyomán.

"A kormány sem gondolhatja ezt másképpen" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója hozzátette, a kormány olyan hivatalt hozott létre, és olyan szabályozást alakított ki, amely teljességgel ellentétes a racionalitással, és minden európai szabályozással.

Megjegyezte, reménykednek ugyan, de a tapasztalat nem azt mutatja, hogy a külföldi kritikákra a magyar kormány változtatott volna valamely vitatott intézkedésén, törvényén.

Arra a felvetésre, hogy a mind a törvény, mind pedig a hivatal létrehozása kampánycélokat szolgál, és a választásokat követően majd elsorvad, Ligeti megjegyezte, ez is egy a számos intézkedés körül, "ami be van tárazva és nem igazán használják". Ilyen az úgy nevezett Stop Soros törvénycsomag is, a külföldről támogatott szervezetekre vonatkozó szabályozás, amellyel igazán komoly lépéseket nem tettek. Hangsúlyozta, a CEU elüldözése, nagyon is konkrét lépés volt, de ettől nem vált Magyarország Oroszországhoz hasonlatossá.

"Ellenlábasait, kritikusait, potenciális kihívóit a hatalom nem akarja megsemmisíteni, sem felszámolni, kontroll alatt akarja tartani. Ennek különböző módszerei vannak, a politikai pártok esetében ez a finanszírozás" – foglalta össze, hozzátéve, hogy ezt a kontrollt csak úgy tudja igazán hatékonyan gyakorolni, ha csak a hatalmon keresztül érkező pénzektől függnek a politikusok.

Ugyanez igaz a pártpolitikán kívüli, a hatalommal szemben kritikus szervezetekre is. Az állami támogatások megvonásával, a kormányközeli médián át megszűrt megjelenési lehetőségekkel kontrollt lehet gyakorolni.

Ami új, hogy a magyar hatóságok esetében még nem volt példa arra, hogy ítéletükkel szemben ne legyen jogorvoslati lehetőség.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2024.03.20., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre