„Klubrádió
Reggeli gyors

Lesöpörték a zaklatási ügyet a minisztériumi mintaiskolában

19/12/2019 16:08

| Szerző: Klubrádió

„Kódolva volt”, hogy eltussolják a több diák által egy társuk ellen elkövetett zaklatási, molesztálási ügyet Gergely Zsófia, a hvg újságírója szerint. Az eset egy olyan iskolában történt, amelyet mintának szán a Honvédelmi Minisztérium (HM).

2019. december 19. Reggeli gyors / részlet, Gergely Zsófia (19.12.19.)
05:46
00:00

Nem történt bűncselekmény, erre hivatkozva lezárta a rendőrség a HM középiskolájában történt bántalmazási ügyet.  Gergely Zsófia, aki a Klubrádió munkatársa is, a hvg-nél azért kapta meg az ügyet érintő információt júliusban, több hónappal később, mert akitől kapta, azt érezte, hogy el akarják tussolni. Ugyanis májusban, az európai parlamenti választás kampányhajrájában derült ki, hogy 15-16 éves diákok zaklatták egymást a bentlakásos iskolában.

Egy debreceni, minisztériumi fenntartású honvédelmi középiskoláról van szó, ahol Gergely Zsófia értesülései szerint rendszeres volt a „rendszabályozás”: többen lekötöztek, lefogtak egy másikat, ami a katonai szervezetekben el nem ismerten jelen van. Egy ilyen alkalommal egy idősebb diák szerinte már a szexuális bántalmazás határát is átlépően molesztálta kisebb diáktársát.

Ezért ült össze a Parlament honvédelmi bizottsága, amely zárt ülésen tárgyalta az esetet (noha a rendőrség szerint nem történt semmi). Ahol aztán „nagykoalíció” alakult ki, Kósa Lajossal, a bizottság fideszes elnökével közösen elítélték a bántalmazást. Majd a kormánypárt össze-vissza kezdett kommunikálni, Németh Szilárd honvédelmi államtitkár hazugságnak nevezte Gergely Zsófia cikkét.

Eleinte nem is akartak nyomozni, vélhetően a kampányidőszak miatt, „senkinek se hiányzott” ez az eset. Később elkezdte feltenni a kérdéseket, aztán mégis elindult egy nyomozás, de csak személyi szabadság megsértése miatt, pedig csak amit ő tud róla, az alapján is súlyosabb dolgok történtek. Ráadásul öt gyereket azonnal kirúgtak az iskolából, meg se várták a rendőrségi vizsgálatot, el akarják tolni az állami iskolától az egészet. 

Ez az iskola valamiféle mintának számít, nemrég jelentették be a sikerre hivatkozva a hasonlók nyitását, közpénzből. Benkő Tibor honvédelmi miniszter ott volt, beszédet tartott, dicsérte az intézményt az évzárón, hetekkel azután, hogy megtörtént ez a köztudott eset – mondta el Gergely Zsófia, aki szerint úgy akarják növelni az ilyen iskolák számát, hogy egy ilyen súlyos esetnél szándékosan nem ragadták meg a lehetőséget annak kivizsgálására, pedig tanulni is lehetett volna belőle.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2019.12.19. 08:35
Műsorvezető: Lampé Ágnes