„Köszönjük,
Esti gyors

Lendvai: Ki kell találni egy új baloldali mozgalmat

25/06/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Ki kell találni egy új baloldali mozgalmat, új vezetőkkel, amely a választás előtt átalakul egyetlen választási párttá. A meglévő pártok feladata előkészíteni a folyamatot – véli Lendvai Ildikó.

2024. június 25. Esti gyors - részlet 2024.06.24. Lendvai Ildikó
08:09
00:00

Új baloldal kell. Magamról is beszélek: expolitikusként én is a régihez tartozom. De a régi már nem jó. A régi dal elhal. Sokszor hamisan énekeltük. Ha dallamából meg akarunk őrizni valamit, új előadók, sőt új színpad, új keretek is kellenek. Kevés azt mondani: a vezetők – ha kockázatos is – mondjanak le. Ez csak a minimális morális és politikai normák ismeretét mutatná, de még nem új baloldalt. Az nehezebb ügy – írta a Népszavában megjelent írásában Lendvai Ildikó, az MSZP egykori országgyűlési képviselője.

"Az új műsorhoz már nem lesz elég az új férfi, hanem valószínűleg új színpad és új koreográfia is kell majd" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Lendvai, reagálva a műsorvezető, Hardy Mihály felvezetőjére, a Csárdáskirálynő A lányok, a lányok című dalának egy sorára. Kifejtette, szerinte nem elsősorban a baloldali politikai vezetők hibája vezetett idáig, de a baloldal eddigi szervezeteinek hitele, ereje, brandje lejárt.

Egykori pártja társelnökeinek lemondását természetes gesztusnak találja, de nem azért, mert „nekik kell elvinniük a balhét”, hanem azért, mert "a politikai élet nem ismer jobb és meggyőzőbb jelzést a személyi leköszönésnél arra, hogy tudomásul vette a párt, szervezet, hogy milyen helyzet van, mi történt és mit kell tenni". Ezt ugyan célravezetőnek tartja más pártok esetében is, de mára mind esetében elégtelenné vált. Azt is jó megoldásnak tartotta, hogy több párt lépett szövetségre, amíg ezek a brandek működtek.

Összességében úgy látja, hogy a baloldalnak ki kell találnia, hogyan kezdheti újra: "ki kell találni egy új baloldali mozgalmat, új vezetőkkel, amely a választás előtt átalakul egy választási párttá". Hozzátette, a meglévő pártok feladata előkészíteni a folyamatot, latba vetve aktivistáikat, választói kapcsolataikat. A személyi leköszönésekből azt látja, a pártok, tudják, hogy nagy változás kell.

Ebben a helyzetben különösen kritikusnak tartja Gyurcsány Ferenc helyzetét. Míg 2006-ban a párt és koalíciós partnere – tartva attól, hogy lemondásával az általa indított reformfolyamat is elhal – bizalmat szavazott az akkori miniszterelnöknek, mára "valóban egy hosszú karakterrombolás áldozata lett". "Ez jórészt igazságtalan volt, de mára objektívvé váltak a következményei. És akármennyire személyes tragédia ez, a politika nem mindig igazságos" – összegezte.

A dilemmát azonban az jelenti Lendvai szemében, túlélheti-e a párt Gyurcsány esetleges távozásával. Tágabban pedig azt kell mérlegelni, hogy mivel tesz jót az egész baloldal szemszögéből.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Lendvai Ildikóval
2024.06.24., hétfő 18:20
Riporter: Hardy Mihály