„Klubrádió
Reggeli gyors

Lemondott a PDSZ elnöke - itt elmondja, miért

17/07/2020 12:45

| Szerző: Klubrádió

Túl kellene már lépni a füstölgésen, de nem barikádharcosokat, hanem csendes támogatókat vár a szakszervezet. Szűcs Tamás azért nem tűnik el.

2020. július 17. Reggeli személy 20.07.17. Szűcs Tamás
18:08
00:00

Szintlépésre volna szükség az egész szakszervezeti világban, a szervezettség rendkívül alacsony, 10 százalék alatti. Erre törekedett Szűcs Tamás is, aki két évig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, pontosabban a PDSZ Országos Választmányának az elnöke volt, de szintlépést neki sem sikerült elérnie. Úgy véli, a főirányt nem tudták megváltoztatni. A hatalom folyamatosan teszi be a NER záróköveit a rémségesen központosított oktatási rendszerbe. Megosztja a pedagógus társadalmat, legutóbb például azzal, hogy az igazgatókat gyakorlatilag kiemeli a nevelőtestületekből, vagy azzal, hogy különbséget tesz a szakképzésben a szakmai és a közismereti tárgyakat oktatók között. Életveszélyes folyamatokat indít el a kormány, már teljesen nyilvánvaló, hogy nem lesz utánpótlás. Részsikereket azért magáénak tudhat a szakszervezet, sikerült növelni a taglétszámot, vagy például megmutatni, hogy micsoda idiotizmusok vannak jelen az oktatásban, legalább egy tankerületi vezető távozásában oroszlánrészük volt.

Demonstráció a köznevelési törvény ellen
 

Szűcs Tamás a Reggeli gyorsban beszélt lemondásának okairól. Az egyik az, hogy bár a PDSZ az egyik leginnovatívabb, legaktívabb szakszervezet, gyakori médiaszerepléssel, a tagja mégis kevés. A mintegy 150 ezer pedagógusból 3 ezer. Ha még ennyien belépnének és fizetnének tagdíjat, egy gyorsmenü árát, már jobban menne minden. Akkor nem csupán egy főállású alkalmazottja lenne a szervezetnek. Csendes támogatókra lenne szükség, nem barikádharcokhoz keresnek embereket – mondja Szűcs Tamás. Nem elég egyedül, vagy egymás között füstölögni, elégedetlenkedni, tenni kellene. A szakszervezet, mint olyan, nem tud tenni semmit, a tagok tudnak cselekedni. Arról nem beszélve, hogy egész más a tárgyalási pozíciójuk az érdekvédőknek, ha a hatalom látja, hogy szervezett erővel áll szemben. Az elnök számára talán nincs szomorúbb mondat, mint az, amit köszönetképpen szokott kapni: Jaj de jó, hogy harcoltok értünk.

Szűcs Tamás nem lép politikai pályára, visszamegy tanítani. Örül, hogy megszűnik a kétlakisága, hiszen Miskolcról járt Budapestre. A munkát a szakszervezetben is folytatja, a választmány tagja marad. Lemondásáról levélben tájékoztatta a tagságot, amelyet itt olvashat el.

Az interjú a fenti lejátszóra kattintva érhető el. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli személy
2020.07.17. 09:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert