„Klubrádió
Reggeli gyors

Lejárt a migránsozós lemez

16/10/2019 12:53

| Szerző: Klubrádió

Vagy elfelejtette a magyar kormány, hogy ész nélkül vétóznia kell, vagy nem figyelt, vagy letett a migránsozós propagandáról.

2019. október 16. Reggeli gyors - részlet 19.10.16. Meszerics Tamás
07:36
00:00

Az önkormányzati kampányban azért még meg-megemlítették, hogy az ellenzéki településekre idegeneket fognak betelepíteni, de ez már nem az igazi, vehemens migránsozásra épült. Úgy látszik, lejárt a lemez, elvesztette a gyűlöletkeltő hatását. Ez az amit az első pillanatban gondolhatunk.

Van azonban itt más is. Ugyan nem nevezhető profinak a magyar diplomácia, sőt..., de a közelmúltban történt valami, erre hívta fel a figyelmet Meszerics Tamás, korábbi európai parlamenti képviselő.

Hétfőn tartott ülést az EU Külügyi Tanácsa, amelyen elfogadtak egy szövegtervezetet, amely a demokrácia helyzetét foglalja össze. A menekültválsággal kapcsolatban az áll benne, hogy a célországokban lehetővé teszik a jogokra alapozott megközelítést a migráció esetében.

Persze ez amolyan bürokrata fogalmazás, de az biztos, hogy a magyar kormány az elmúlt négy évben minden alkalommal szövegváltoztatást kért -még az előkészítési fázisban-, ha egy dokumentumban a migráció fogalma bármilyen tekintetben is kapcsolatba került az emberi jogokkal. Az imént említett tervezet már több egyeztetésen is átment, de Magyarország nem jelezte kifogását, ellentétben a korábbi gyakorlattal.

Most, hogy ebben a folyamatban nem jelent meg a folytonos akadékoskodás, a hisztérikus vétózás, gondolhatunk-e arra, hogy Orbánék stratégiát váltanak?

Meszerics Tamás szerint erre utalnak jelek, de a magyar kormány soha nem volt következetes. A migráció tabutéma volt, de például az EU demokrácia-támogató programjaiban részt vett, legyen szó libanoni civil rádióról, vagy ukrán nőszervezetről. A volt képviselő úgy véli, Orbán még mindig abban a hitben él, hogy külföldön és belföldön lehet mást mondani, az információk nem érnek össze. Bizony összeérnek.

Most lesz különösen nehéz helyzetben, amikor teljes mellszélességgel támogatja Törökország szíriai beavatkozását, Erdogannal feltűnően sokszor találkozik, mondván, hogy a menekültek Szíriába történő visszatelepítése európai és magyar érdek. A török akció ugyanakkor a kurdokat sújtja. A kurdok viszont orosz protektorátus alatt állnak. A nagy pávatáncos tehát most éppen Putyin érdekeit sérti meg. Vajon neki mit mond?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipédia.

Reggeli gyors
2019. 10.16. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre