„Klubrádió
Esti gyors

Megint előkerült a migránskártya - Kárpáti János jegyzete

25/09/2019 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Németország és Franciaország hajlandó átvenni maximum az egynegyedét azoknak, akiket akár a civilszervezetek mentőhajói, akár az olasz parti őrség járművei vettek fedélzetükre az Itália partjai felé közeledő lélekvesztőkről.

2019. szeptember 25. Esti gyors-részlet (2019. 09. 25. Kárpáti János jegyzete)
01:50
00:00
Megint előkerült a migránskártya, pedig már lassan azt lehetett gondolni, csendben lenyugszik a téma.

Az Európába érkező menedékkérők száma évről-évre apadt, aztán most az utóbbi hónapokban ismét emelkedni kezdett. Az előző olasz belügyminiszter lezárta Itália kikötőit a migránsmentő hajók előtt, az új viszont ismét megnyitotta. Európa korábban kidolgozta a kötelezőnek szánt migránskvótákat, aztán ezt több tagállam felháborodottan visszautasította, most viszont a németek és a franciák önként vállaltak egy bizonyos kvótaszerűséget, igaz, felettébb korlátozott mértékben. Mindkét ország hajlandó átvenni maximum az egynegyedét azoknak, akiket akár a civilszervezetek mentőhajói, akár az olasz parti őrség járművei vettek fedélzetükre az Itália partjai felé közeledő lélekvesztőkről.

Azért fogalmaztak úgy, hogy maximum az egynegyedét, mert azt remélik, hogy az október nyolcadikai uniós belügyminiszteri tanácskozáson több más tagállam is kinyilvánítja ilyen készségét, talán lesznek mintegy tucatnyian, és akkor majd megpróbálják méltányosan kialakítani a százalékokat. Lesznek persze, akik egyetlen migránst sem hajlandóak átvállalni. Európa tulajdonképpen ezzel is együtt tudna élni, legfeljebb azt várja majd el az elzárkózóktól, hogy cserébe ők vállaljanak arányosan nagyobb részt az unió külső határainak a megvédéséből.

Ez így rendben is lenne, de van olyan tagország, ahol azonnal felzeng a kórus, hogy újból ránk akarják erőltetni a kötelező kvótákat. A tények senkit nem zavarnak, elvégre kampány van, és ilyenkor csak az számít.

Meg egyébként máskor is.

 

Kárpáti János jegyzete a 2019. szeptember 25-i Esti gyorsban hangzott el.