„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Lehetetlen lenne választásokat tartani Ukrajnában"

22/05/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A világ normálisabb részén megértik, hogy háborús körülmények közt nem lehet választásokat rendezni. Ez abból is látszik, hogy folyamatosan érkeznek nyugati vezetők Ukrajnába, ezzel is jelezve, hogy Zelenszkijt továbbra is legitim vezetőnek tekintik – mondta Németh András, HVG munkatársa.

2024. május 22. Reggeli gyors - részlet 24.05.22. Németh András
05:42
00:00

Hétfőn lejárt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő ötéves mandátuma, ennek ellenére az elnöki székben marad. Az oroszok kampányt indítanak ellene, s Ukrajnában is akadnak, akik – visszafogottan ugyan – de igyekeznek profitálni a helyzetből. Ukrajna figyelmeztette nyugati szövetségeseit, hogy Oroszország kampányt indít, s azt fogja bizonygatni, hogy miután Volodimir Zelenszkij ukrán államfő ötéves mandátuma lejárt, ezután döntései nem tekinthetők legitimnek – írja a hvg360-on megjelent cikkében Németh András, a HVG munkatársa.

"Az ország körülbelül 20 százalékát megszállták, további 15 százalékában háború dúl, ahol teljes mértékben lehetetlen megrendezni a választásokat" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Németh, hozzátéve, hogy az egyébként nem aktív háborús zónákat is érik támadások, így összességében lehetetlen lenne választásokat tartani most Ukrajnában.

Arra is kitért, hogy jelen helyzetben – amikor a nemzeti egység különösen fontos – választási kampányokban olyan belpolitikai viták kezdődnének, amelyek bomlasztanák az egységet. "A világ normálisabb részén megértik, ilyen körülmények közt miért nem lehet választásokat rendezni. Ez abból is látszik, hogy folyamatosan érkeznek nyugati vezetők Ukrajnába, ezzel is jelezve, hogy Zelenszkijt továbbra is legitim vezetőnek tekintik. Az orosz propaganda pedig arra hivatkozik, hogy Zelenszkijnek lejárt a mandátuma. "Mennyivel legitimebb Putyin elnök, akinél sejthető a szavazatok legalább negyedét odacsalták hozzá, és a legutóbbi választáson ellenfél nem is indulhatott?" – tette fel a kérdést Németh.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotő: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Reggeli gyors/interjú Németh Andrással
2024.05.22., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre