„Köszönjük,
A lényeg

Ukrajna amerikai fegyvereket használna orosz területen

18/05/2024 18:03

| Szerző: Klubrádió

Engedélyt kér az Egyesült Államoktól Ukrajna az amerikai fegyverek bevetésére Oroszország területén katonai célpontok ellen, mivel az orosz támadás lendületet vett az elmúlt napokban.

Ukrajna két dolgot kér az Egyesült Államoktól, egyrészt segítséget olyan oroszországi célpontok beazonosításához, amelyeket saját fegyvereikkel is tudnak támadni, másrészt engedélyt arra, hogy amerikai fegyvereket használjanak Oroszországon belüli katonai célpontok ellen. Az amerikai képviselők felülvizsgálják a kérelmet – számolt be a Wall Street Journal alapján a 444.hu.

Oroszország az elmúlt napokban a legnagyobb területet foglalta el Harkiv megyében a háború több mint másfél évvel ezelőtti eszkalációja óta, csaknem hetven kilométerrel kibővítették az aktív harci övezetet – számolt be az MTI Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnokának közlése alapján pénteken. Ezért kérhetik most az ukránok Amerikát a fegyverekre vonatkozó korlátozás feloldására.

Az amerikai külügyminiszter Ukrajnában
 
 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Kijevben 2024. május 14-én. l Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóiroda
 

Ha az Egyesült Államok erre rábólintana, az jelentős fordulat lenne, hiszen eddig igyekeztek minimalizálni a Washington és Moszkva közötti katonai eszkaláció kockázatát. A Fehér Ház szóvivője szerint azonban politikájuk jelenleg nem támogatja egyik kérés teljesítését sem, Antony Blinken külügyminiszter pedig múlt heti kijevi látogatása során igyekezett elhárítani az amerikai fegyverek használatáról szóló újságírói kérdéseket – olvasható a 444.hu-n.

A címlapi kép illusztráció.